Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предсрочните избори ще струват 57,1 млн. лв.

Допълнително ще бъдат отпуснати средства за още машини, ако е нужно – и за видеонаблюдение

Предсрочните избори ще струват 57,1 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Одобрените от служебния кабинет средства за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли са 57,1 млн. лв. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев след извънредното заседание на кабинета за план-сметката за вота.

На днешното си извънредно заседание служебният кабинет прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. 

В тази сума е включено пълно обезпечаване на над 500 допълнителни секции в чужбина.

Освен тази сума кабинетът е одобрил допълнителни 11,1 млн. лв. в случай, че епидемичната обстановка продължи по време на изборите. Ако не продължи, тази сума няма да бъде необходима, заяви министърът, цитиран от БГНЕС.

При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11 юли 2021 г. ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г., като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор да участва в изборния процес.

Още по темата

Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

За секциите в чужбина са предвидени средства по бюджета на Министерството на външните работи за спазване на противоепидемичните изисквания и мерки в различните държави.

Василев съобщи, че Министерство на финансите ще обезпечи допълнителните машини за вота след провеждане на обществената поръчка.

След като ЦИК прецени дали видеонаблюдение ще има сега или от следващите редовни избори, МФ има готовност да обезпечи и видеонаблюдението, подчерта Василев.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Част от необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2021 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част – чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2021 година.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
120 млн. лв. от европейски структурни фондове ще отидат в подкрепа на бежанците