Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предвижда се съкращаване на под 2% от държавната администрация

Административната реформа не трябва да се отлага въпреки недоволството, което ще има, заяви Томислав Дончев

Предвижда се съкращаване на под 2% от държавната администрация

Снимка: БТА

Предвижда се съкращение на 1600 бройки - служители и празни щатове в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

„Оразмеряването на администрациите ни не винаги е адекватно на товара и работата, която вършат. Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, т.е. е много по-малък, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3,4 или 5%. Подобен подход би предизвикал това, че в преоразмерените звена нищо не би се променило, биха си заминали няколко души или биха се съкратили няколко празни бройки, а в претоварените звена ситуацията ще стане още по-тежка”, обясни Дончев.

Министрите са преценили сами какви съкращения и движение на бройки могат да направят.

Към момента резултатът е малко над 1600 бройки (хора и празни бройки), което е под 2% от всички заети в държавната администрация“, обясни Дончев. 

Още по темата

По думите му това е само първа стъпка, защото структурно има редица дефекти, които трябва да бъдат отстранени, включително чрез редуциране на звена. Той даде пример със звена с дублирани функции.

Вицепремиерът подчерта още, че администрациите трябва да се съобразят с процесите от последните 30 години. Според него част от тях изобщо не са адаптирани или повлияни от тези процеси.

"Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с гражданите“, каза Дончев.

По думите му има съпротива.

"Тя идва основно през колегите министри, които предполагам, че са подложени на вътрешен натиск от самите администрации. Но аз им казвам често - те се бъркат, те не са част от администрацията, те са там временно като представляващи гражданите. Тяхната основна функция е освен да ръководят ведомствата, да представляват и интереса на гражданите, който не винаги съвпада с интереса на служителите в администрацията".

Вицепремиерът посочи, че в администрацията са заети 100 хил. души. 

Първите резултати от анализите ще са готови март-април. Той не изключи и възможността за чиновнически протести. Според него административната реформа не трябва да се отлага въпреки недоволството, което ще има.

В Агенцията по вписанията ще има по-сериозни мерки и контрол на сигурността на системите, заяви Дончев. По думите му това не предполага каквато и да било разлика по отношение на потребителите: "Няма да има промяна в нито един стандарт, свързан с публичност и прозрачност - нито на информацията, нито на процесите, които текат там. Това означава по-стриктен контрол по отношение на сигурността на данните, информацията, системите - нещо, което е трябвало да се случи преди време".

Първата вълна от съкращения в държавната администрация (1600 служители) на практика е само "козметична". Тя би помогнала за решаването на някои проблеми на пазара на труда у нас, но не изцяло. Все пак на него има 10 хил. незаети работни места. Това каза Томчо ТомовБългарска стопанска камара (БСК), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
6
 
1
преди 5 месеца
Защо 2%, а не 62% ??? Защо днес - при загуба на 30% от насалението и икономика в частни ръце, чиновнишката популация е два пъти по-ногобройна от времето на "комунизмът", когато освен всичко нямаше и съвременна офис-техника, но само пишещи машини и машинописки?

Да се реже до кокъл и да се прогонят тия търтове !!! Щели да недоволстват - а ние длъжни ли сме да ги храним, за да вършат нищо? Каква реално е разликата между чиновникът и хъхрекът, освен че единият го назначават, а другият се ражда?

Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир