IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 януари

07:48 | 11.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay.jpg</em></p>

Снимка: Рixabay.jpg

Съюзът на издателите алармира ЕС за натиска върху свободните медии у нас

В. Сега

Независимите медии и журналисти са подложени на безпрецедентен натиск и са под заплаха напълно да изчезнат. Затова ЕК трябва да започне международно разследване за концентрация и нелоялна конкуренция на медийния пазар у нас, а държави и правителства, които насилствено ограничават свободата на словото, не би трябвало да имат достъп до европейски фондове.

Това са акцентите на първата по рода си у нас Бяла книга за свободата на медиите, представена вчера. С нея Съюзът на издателите в България (СИБ) информира не само българските, но и европейските граждани и институции, че откакто страната е член на съюза, ситуацията на медийния пазар системно се влошава. В резултат България непрекъснато пропада в класацията на "Репортери без граница" за свобода на медиите - от 36-о място през 2006 г. на 109-о място през 2017 г. - най-ниската позиция за държава от ЕС. Дават се и препоръки как ситуацията може да се подобри.

БАН призна, че системата за мръсния въздух в София бърка

В. Сега

В 20% от случаите системата за ранно предупреждение за високи нива на вредни емисии във въздуха на София бърка. Това каза вчера пред Би Ти Ви директорът на НИМХ към БАН проф. д-р Христомир Брънзов. "Системата работи на базата на метеорология и на условия за потенциала на атмосферата за замърсяване. А дали се реализира замърсяване зависи вече от това дали има източник или не в този момент. Системата бърка, защото не знаем всичко за атмосферата", обясни професорът по повод на разминаването между прогнозата и реалното замърсяване на въздуха.

Пример за грешка на системата е прогнозата, която от БАН дадоха за 9 януари. От там очаквали, че вятърът ще изчисти въздуха на София, но това се е случило чак следобед. По думите му дори прогнозата за времето няма 100% сбъдваемост. "Няма субективен фактор. Всичко е верига от числени модели, които ги пресмятат компютрите. Тук човешка намеса въобще няма", коментира още Брънзов.

Разследването за шестте убийства в Нови Искър е в задънена улица

В. Сега

Откриването на мъртвия Росен Ангелов, обвиняем за шестте убийства в Нови Искър, не е спомогнало за изясняване на ключови въпроси за престъплението. То е послужило единствено за потвърждение на версията на разследващите, че Ангелов е убил Кети Кюхова, дъщеря й Нанси, нейния приятел Боби, баба й Еленка, Неделчо Юнаков и сина му Георги, а след това сам е сложил край на живота си.

По останалите ключови въпроси все така остават неясноти. Десет дни след шокиращия разстрел разследващите за пореден път промениха предполагаемия мотив на Ангелов. Сочената досега ревност беше заменена с криминален мотив - мъжът искал да му се дадат кодове за достъп до богаташки къщи, които жената чистела, за да ги обере.

Половината българи живеят на кредит

В. Стандарт

Всеки трети българин има кредит, а всеки втори е със задължения към банка или фирма за бързи заеми. Това показват данни на Централния кредитен регистър към БНБ. Към средата на миналата година там са записани 2,33 млн. кредитополучатели. От тях 2,217 млн. са граждани на страната, 98 000 са фирми, 7000 са чужденци, които нямат ЕГН или ЕИК, а 8000 са физически лица със свободни професии или упражняващи занаятчийска дейност. Взетите заеми обаче са много повече от броя на кредитополучателите.

Пътуваме без визи в 156 страни

В. Стандарт

Българите могат да пътуват свободно без визи в 156 страни. По този показател ние се нареждаме на престижното 20-то място в света, задминавайки далеч повечето от нашите съседи. Класацията на Хенли паспорт индекс за 2018 г. за свободното предвижване се оглавява от Германия, чиито граждани могат безвизово да пътуват в 177 държави.

На второ място е Сингапур /176 страни/, а третото се поделя от Дания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Норвегия, Швеция и Великобритания, чиито поданици могат свободно да пътуват в 175 държави. Американците са пети. На тях не им трябва виза в 173 страни.

12 са офертите и за изграждането на 17 км аутобан между Драгоман и Сливница

В. Монитор

12 са отворените оферти за избор на изпълнител за изготвянето на технически проект и строителство на обект: Модернизация на път І-8 Калотина - п. в. „Храбърско“ от км 15+500 до км 32+447,20 и етапни връзки“. Това е участъкът между Драгоман и Сливница, с дължина 16,98 км. Индикативната стойност на проекта е 117 млн. лв. без ДДС и ще се финансира от републиканския бюджет. Вчера същият брой предложения бяха отворени и за първата отсечка между граничния пункт Калотина и Драгоман.

Данъчни хванаха бензиностанция с дистанционно за укриване на оборот

В. Монитор

Устройство с дистанционно управление и черна кутия са открити при проверка на бензиностанция в София, съобщиха от НАП. Чрез такива устройства обичайно се манипулират данните за продажби, подавани към Национална агенция за приходите, като по този начин се избягва плащането на ДДС. Инспекторите от отдел „Оперативни проверки“ на ТД на НАП София са установили и отрицателни стойности при отчитането на броячите на колонките, което значи, че продаденото гориво е в пъти по-малко от отчетеното през предния месец, което е практически невъзможно.

Доналд Туск с реч на български език в Народния театър

В. 24 часа

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще говори изцяло на български език при тържественото откриване на нашето председателство на Съвета на ЕС. Началото му ще бъде дадено тази вечер с концерт в Народния театър, на който са поканени над 300 гости. Речта на Туск за откриването ще е първа и ще бъде изнесена изцяло на български език и полякът я упражнява от няколко седмици След него ще говорят президентът Румен Радев, председателят на Европейската комисия Жан- Клод Юнкер, председателят на Европарламента Антонио Таяни, а последен ще е премиерът Бойко Борисов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още