IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 август

08:10 | 14.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъдещият главен прокурор иска някои подкупи да не се наказват

В. Сега

Редица идеи за отпадане на преследването на даващите или искащите подкуп са залегнали в концепцията на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Документът (http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/24/i.g.-koncepciya.pdf) беше качен на сайта на Висшия съдебен съвет във вторник. 

Една от тях е да не бъде наказателно преследвано лице, което е дало подкуп на висш държавен служител, но "доброволно съобщи на компетентните органи, макар и не незабавно, дори и когато неправомерното му поведение е било изцяло доброволно, а не в резултат на упражнено изнудване". Според Гешев трябва да има критерии, по които се прилага тази привилегия, и така гражданите ще са по-активни в оплакванията от подкупи

"Спящата" "Монтажи" прибира парите за ремонт на язовирите

В. Сега

Почти неизвестната държавна компания "Монтажи", която регистрира загуба за първото полугодие на тази година, е на път да се захване с ремонта на проблемните язовири в страната. Почти цялата сума от 500 млн. лв., която правителството отпусна на Държавната консолидационна компания (ДКК) преди година за ремонт на водоемите, е преведена на дъщерното на компанията дружество. По принцип то се занимава с изграждане и монтаж на енергийни и промишлени обекти, съобщи "Капитал".

В началото на годината от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съобщиха, че язовирите, които имат нужда от незабавен ремонт, продължават да са над 400, а други над 800 чакат текущ ремонт. Справка на в. "Сега" показа, че прехвърлените големи суми ще се харчат от "Монтажи" през следващите две години. До момента официално становище от Министерството на икономиката няма.  ДКК, която е под шапката на министерството, продължава да бъде най-непрозрачната компания, която дори няма сайт и чиито директори никога не са се явявали публично. През миналата година бе създадено и специализирано държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", но засега не е известно каква дейност развива то.

София, Пловдив, Стара Загора и Бургас с най-голям потенциал за завод за коли

В. 24 часа

Четири района у нас са с най-голям потенциал за изграждането на завод за автомобили. Това сочат анализите на Агенцията по инвестиции, след като преди дни премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че дори „Фолксваген” да не инвестират в страната ни, все пак завод за коли ще има.

Най-добри възможности за изграждането на завод, който да произвежда автомобили, има в районите на София, Пловдив, Стара Загора и Бургас, предава bTV.

В тези райони, според експертните оценки, инвеститорите могат да открият предимства като бърз достъп до магистрали, до жп инфраструктура и достатъчно квалифицирани кадри.

България е близо до рекорд за потребление на ток заради адската жега

В. 24 часа

Страната ни е близо до нов рекорда за потребление на електрическа енергия. През 2015 г. е отчетен най-големият енергиен товар до момента – 5044 мегаватчаса, съобщи Би Ти Ви.

Това лято потреблението е достигнали 4700 мегаватчаса, а в дните около 9 август – 1645 мегаватчаса.

С всяка следваща година търсенето на климатична техника се увеличава с 10% до 20% търсенето на климатична техника. Експерти посочват, че това е неопходимост, а не лукс. И допълват, че България е в идеалния климатичен пояс за отопление с климатици, защото това излиза евтино.

Брюксел пази от Австралия розовото ни масло и ракия

В. 24 часа

Европейският съюз иска да забрани на австралийските фирми да използват наименованието “българско розово масло” върху етикетите на свои продукти. Това предават световните агенции.

Брюксел е изпратил документ на австралийското правителство, в който има списък с 408 защитени имена на храни и напитки, които иска да защити в съответствие с търговското споразумение между държавата и съюза. Преговори по него започнаха миналата година.

Родни хакери продават киберуслуги от чужбина

В. Монитор

Български хакери, базирани в чужбина, продават услугите си онлайн в родината си. Анонимните „предприемачи“ предлагат сриване на сайтове, разбиване на пароли на пощи и на профили в социални мрежи, фирмено разузнаване и разпечатки на разговори с локация.

Хакерите използват сайта www.hakerskiuslugi.com, на който се рекламират като единственото място в България, през което всеки може да наеме анонимно професионалист за „мокри поръчки онлайн“. „Ние можем да открием всеки по всяко време. Ние можем да направим невъзможното за вас възможно!“ Със слогана киберпрестъпниците се рекламират пред потенциалните си клиенти у нас. Сайтът предлага услугите си само в България. Проверка показва, че домейнът за хакерския портал е регистриран на чужд сървър съвсем скоро, на 20 юни тази година, но не става ясен реалният собственик заради въведения миналата година еврорегламент за защита на личните данни. Удобно скрити зад GDPR-а, хакерите предлагат разбиване на паролите и получаване на пълен достъп до профили в социални мрежи, като цената е в зависимост от защитата на профила на жертвата. Обещанието е за 100% успеваемост. От описанието на услугата става ясно, че хакването на профила става посредством софтуер, създаден специално от хакерите, който се конфигурира допълнително според нивото на защита на профила и дава бърз и сигурен резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още