IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 септември

07:50 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: PIxabay</em></p>

Снимка: PIxabay

Доган получава нов подарък от държавата за ТЕЦ "Варна"
В. Сега

Водното трасе към порта на Ахмед Доган и други пристанищни съоръжения ще бъде реконструирано от държавата, за да могат да влизат по-големи кораби, стана ясно вчера на конференция във Варна. "Плавателният канал, свързващ Черно море с Варненското езеро, ще бъде удълбочен с два метра и ще увеличи максималното газене на корабите на 13.5 метра. За проекта вече има осигурено финансиране и той може да бъде завършен до две години", заяви във вторник шефът на предприятие "Държавна инфраструктура" Ангел Забуртов, цитиран от Дарик радио. Той не уточни стойността на проекта, но е възможно средствата да дойдат по линия на европрограмата "Морско дело и рибарство", по която има предвиден ресурс за изграждане и модернизиране на пристанища. Портът, в който инвеститор е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, се намира на брега на Варненското езеро, непосредствено под ТЕЦ-Варна. На него някога се разтоварваха въглища за централата. През 2017 г. фирмата "Сигда" на бившия транспортен министър Данаил Папазов купи неработещата централа с прилежащото й пристанище от ЧЕЗ. Няколко месеца по-късно мажоритарният фирмен дял се оказа в ръцете на почетния председател на ДПС.

До 2021 може да се забранят фермите за екзотични кожи у нас
В. Сега

Фермите за екзотични кожи у нас може да бъдат забранени от 2021 година. Това се предвижда в промени в закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени в Народното събрание миналата седмица от депутати от БСП. Ако промените бъдат одобрени и влязат сила, сега действащите ферми на територията на страната ще трябва да прекратят дейността си по развъждане, отглеждане и умъртвяване на животните заради кожите им. По данни на Агенцията по храните официално регистрираните ферми в България с подобна дейност са три, като една е с преустановена дейност. За 2018 г. капацитетът на фермите, които отглеждат американски норки, е бил около 130 хил. животни. Законопроектът предвижда забрана на дейността на ферми, в които се умъртвяват животни само заради техните кожи (лисици, норки, чинчили, енотовидни кучета и др.), без да се използва месото за консумация от хората. Промените не засягат използването на кожи от второстепенни продукти от месопроизводство, както и използването на кожи, добити от законен лов. Към мотивите на законопроекта е записано, че след като българското законодателство е възприело като неприемливи част от практиките за добив на кожи от кучета и котки например, не би трябвало да има разлика за кожи от други животински видове.

20 980 българи пазят стволови клетки от бебетата си
В. Монитор

20 980 българи пазят стволови клетки от децата си в криобанки, известни у нас повече като тъканни. Те се съхраняват в общо 11 такива структури. На толкова Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е издала разрешение за дейност в нашата страна. Това става ясно от данни към 30 август, предоставени от ведомството на вестник „Монитор“.  Оказва се, че биологичният материал се пази общо в четири държави. Той може да се окаже животоспасяващ при някои тежки заболявания, като се използва за трансплантации на самото дете, от което е взет, на неговите родители, братя и сестри и тесен кръг роднини с едни и същи показатели. Шест от криобанките са български. Те съхраняват стволовите клетки в лаборатории, базирани у нас. В това число влиза и обществената, която се намира в Александровска болница в столицата. Тя взима и съхранява материал най-вече от пъпна връв на новородени след съгласие от родителите им. 

България и Русия ще работят за реализиране на потенциалa за сътрудничество във всички области
В. Труд

България и Русия ще работят за реализиране на потенциалa за сътрудничество във всички области – 2/6 области от взаимен интерес. Около това се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров при провелото се във Варна XVII-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщщиха от пресцентъра на енергийното министерство. По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия. Като перспективни за инвеститорите, както от Република България, така и от Руската федерация бяха очертани области като енергетика, промишленост, селско стопанство, оборудване и технологии за хранителната промишленост, туризъм, инфраструктурни проекти и други. По време на провелия се бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, бе подчертано, че отношенията между компаниите от двете страни следва да бъдат засилени.

Назначават 15 души без таван на заплатата да пазят държавата от хакери
В. 24 часа

10-15 българи, които ще пазят държавата от хакери, могат да получават заплати без таван. Идеята си премиерът Бойко Борисов разви на международна дискусия: “Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическата роля на публичночастното партньорство за противодействие на кибер заплахи”. Събитието бе организирана от Съюза за стопанска инициатива на гражданите и застрахователната компания “Лев Инс”. Премиерът обсъдил своята идея с финансовия министър Владислав Горанов, защото само отпадавено на тавана на заплатите в държавната сфера,може да привлече сериозни специалисти, които да се грижат за кибер сигурността на България. Бойко Борисов описа разликата в заплащането така - администрацията и антимафиотите могат да получават максимум 1500 лв., а в частните фирми предлагат на отличните си специалисти 10 000 лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още