Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 20 април

Преглед на печата за 20 април

Снимка: Pixabay

Венецуела е най-бедната страна в света с 8 млн.процента инфлация
в. Сега

Инфлацията, която се очаква да достигне 8 млн. процента през тази година, определя Венецуела като най-бедната икономика в света. Южноамериканската нация е на върха на класацията в Индекса на бедността (Misery Index) на Bloomberg за 2019 г. Тя обобщава инфлацията и перспективите за безработица за 62 икономики за пета поредна година. Венецуела и шепа други в „най-бедния“ лагер се намират в самотна битка срещу високата инфлация, наред с високите нива на безработица. Тайланд отново е с титлата на "най-малко бедна" икономика, въпреки че политиките на правителството за намаляване на безработицата изглеждат по-малко забележими, отколкото подобряването на Швейцария, която е на второ място. Сингапур запазва мястото си от миналата година в Топ 3. САЩ са се преместили шест места назад до 13-о място, а Великобритания подобрява резултата си с четири места до 16-о място.

Съветът на Европа порица България, че спира детските надбавки за 5 отсъствия
в. Сега

Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище е нарушение на Европейската социална харта на Съвета на Европа. Това гласи решение на Европейския комитет за социални права по делото на Тръста за равни права (Equal Rights Trust ERT) срещу България, публикувано на 27 март т.г. То идва точно в момент, в който страната ни затегне тази санкция, увеличавайки срока, през който родителите на отсъствали без уважителни причини ученици не получават помощи - от 1 месец на 1 година. В петък парламентът прие на второ четене поправките в закона за социалното подпомагане. Предложението бе внесено от ГЕРБ. Жалбата на ERT е от 2016 г. и засяга промяна на закона за семейните помощи за деца от 2015 г., според която получаването на детски помощи се обвързва с посещаването на училище или детска градина. От ERT оспорват три пункта от закона - предоставянето на месечните семейни помощи в натура, ако родителят е непълнолетен, спирането им за 1 г., ако детето не посещава училище и ако самото дете стане родител.

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в Белград на митинг в подкрепа на Вучич
в. Труд

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в столицата Белград на митинг в подкрепа на президента Александър Вучич, предадоха световните агенции. Ройтерс отбелязва, че демонстрацията се е състояла на фона на започналите преди пет месеца опозиционни протести срещу Вучич. Митингът снощи в Белград бе заключителният от кампанията "Бъдещето на Сърбия", в рамките на която президентът обиколи страната, за да представи постигнатите от него резултати и своите планове за бъдещето.

"Благодаря ви. Вие показахте, че цените действията много повече от обещанията, че уважавате тези, които искат една добра, модерна Сърбия, повече от онези, които само я заплашват и разрушават", обърна се Вучич към множеството. В дългата си реч сръбският президент призова за диалог с опозицията, но подчерта, че "ние няма да приемем никакви ултиматуми".

Раздор в управляващата коалиция в Италия
в. Труд

Крайнодясната италианска “Лига” заплашва да свали правителството заради корупционен скандал, в който е замесен един от нейните високопоставени политици, предаде Ройтерс. Това обвинение дойде от Луиджи ди Майо - лидер на другия партньор в управляващата в Рим коалиция “Пет звезди”. Раздорът тръгна в четвъртък, когато срещу Армандо Сири - икономически съветник на вицепремиера и лидер на “Лига” Матео Салвини, започна разследване по обвинения, че е взимал подкупи в замяна на подкрепа за интересите на компании за възобновяема енергия. Сири, който е и висш служител в транспортното министерство, отхвърли обвиненията. Скоро след като се появи информацията за съдебната проверка, министърът на транспорта Данило Тонинели, който е от “Пет звезди”, прекрати правителствените му задължения до второ нареждане. Едностранното решение разгневи “Лига” и доведе до взаимни обвинения.

Тестват електронното възлагане на обществените поръчки
в. Монитор

ече са налични за ползване и тестване първите 16 от 32-та модула в новата електронна платформа за възлагане на обществените поръчки, каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на народния представител Ирена Димова относно въвеждането на електронната платформа за възлагане на обществени поръчки. От 1 ноември 2019 г. във всички страни на Европейския съюз трябва да има електронни платформи за възлагане на обществените поръчки, припомни Димова. Българската платформа е уеб базирана, направена по европроект от консорциум от няколко фирми, сред които има и утвърдена в тази област холандска компания.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правосъдният министър запозна адвокати с указанията за работата на ДЛР*