IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 ноември

08:26 | 21.11.17 г.
Преглед на печата за 21 ноември

Сделките на 2017: годината на имотите

В. Капитал Daily

Обобщението на сделките по сливания и придобивания (M&A) в България от началото на годината звучи така: имотният пазар чупи рекорди, чуждестранните инвеститори постепенно се завръщат, а все повече български компании поглеждат навън.

2017 г. ще остане в историята с доминацията на сделките с бизнес имоти – до момента са сключени транзакции за над 850 млн. евро, предимно с молове, сред които рекордната за страната покупка на недвижим имот – тази на столичния Paradise Center. Знакови прехвърляния обаче имаше и в други сектори – през 2017 г. беше завършена най-голямата банкова сделка в България – тази за ОББ. А след протяжни преговори от пролетта чешката държавна компания CEZ вече избра купувач за българския си бизнес, което (при успешен финал на преговорите до януари догодина) ще е сделка рекордьор в енергийния сектор.

Извън значителната активност в имотния сектор M&A пазарът в страната остава по-скоро слаб – броят на сключените за вече почти 11 месеца сделки е около 60 в сравнение с над 90-те за предходната година.


Затягат контрола върху горивата

В. Стандарт

Данъчните затягат контрола върху горивата. Служителите от звеното за Фискален контрол към НАП ще проверяват всички движещи се в страната цистерни с бензин и газьол. Това гласи заповед на министъра на финансите Владислав Горанов за допълнение на списъка с рискови за хазната стоки, които подлежат на постоянен контрол от страна на Националната агенция за приходи.


В списъка на стоките с повишен риск за държавния бюджет се добавят и керосина, тежките горива, както и авиационните горива. Служителите от звеното за фискален контрол към НАП проверяват камионите и цистерните с рискови за хазната стоки като сверяват дали придружаващите стоката документи отговарят на действително превозвания товар. Целта е да се избегнат схемите за източване на хазната чрез нелегален внос, фиктивен износ и укриване на обороти.

Председателят на Европарламента ни инспектира за председателството

В. Стандарт

Председателят на ЕП Антонио Таяни и председателите на 8-те политически групи в европарламента са на работно посещение у нас днес. Поводът е предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. В делегацията са още Диего Канга Фано, началник на кабинета на председателя на ЕП, и Клаус Веле, генерален секретар на Европейския парламент.

Днес, 21 ноември, министър Лиляна Павлова ще придружава председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по време на всички срещи, планирани в програмата му у нас. В програмата са включени двустранни срещи на председателя Таяни с премиера Борисов, с президента Румен Радев, с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

МВР купува още мобилни камери, за да дисциплинира шофьорите

В. Сега

МВР измисли нова тактика, за да лови шофьорите, заради които стават тежки катастрофи - полицията ще започне да снима нарушителите на пътя и от коли без обозначение. Законът не забранява това, стига колата да се води служебна на полицията. Новината беше съобщена от главния секретар на МВР Младен Маринов по БНР след черната серия катастрофи в последните дни. "Тече процедура за купуване на такива камери, които имат такива технически възможности, така че това е в процес на въвеждане", каза той.

Маринов съобщи, че издал заповед катаджиите по пътя вече да бавят максимално спрените нарушители, като ги водят да ги глобяват в районното, "което може да не е толкова близо". "Където се налагат принудителни административни мерки, в случая сваляне на регистрационния номер, това нещо ще разпоредя да се извършва в районното управление, към което работят служителите", обясни той. Тоест КАТ нарочно ще губи времето на джигитите с наивната надежда, че това ще ги дисциплинира. Подобен ще е ефектът от фотографирането от необозначени коли, тъй като е всеизвестно, че много малка част от глобите се плащат.

ВСС тихомълком отмени скандалното засекретяване на присъдите

В. Сега

"Окръжното" до всички съдилища да не публикуват в онлайн регистрите ефективните присъди, преди прокуратурата да се задейства по изпълнението им, е отменено тихомълком, установи проверка на "Сега". Въпреки това съдилищата продължават да се съобразяват с нареждането на комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" към Висшия съдебен съвет (ВСС) от 1 ноември за засекретяване на присъдите. Причината е, че въпреки че е коригирала скандалното си решение, тя още не е уведомила съдилищата.

Веднага след като "Сега" разкри как комисията, водена от бившата прокурорка Калина Чапкънова, недопустимо е дописала Наказателно-процесуалния кодекс, в дневния й ред за 14 ноември влиза допълнителна точка по темата. По предложение на Чапкънова и колегите й Гергана Мутафова и Боряна Димитрова в указанията до съдилищата се дописва, че забраната за публикуване не се отнася за присъди, които не са в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още