IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 юни

09:58 | 22.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

МЗ се зарече да намали бумащината при лечението на деца

В. Сега

"Ще прегледаме цялата нормативна уредба, всички процедури по линия на бившия фонд за лечение на деца и тези, от които няма нужда, ще се махнат, ще останат само важните", обеща здравният министър Кирил Ананиев пред здравната комисия в парламента.Комисията изслуша МЗ, здравната каса и ръководството на ИСУЛ заради случая, при който плащането на лечението на дете с левкемия беше забавено с над 2 месеца заради тромави процедури и бумащина.

6-годишното момиче с остра миелобластна левкемия почина преди дни. В ИСУЛ то е получило нужното лечение, проблемът обаче започва, когато майката подава документи в здравната каса, която трябва да го плати. Детето е лекувано с лекарства, които не са регистрирани у нас, в случая - с базови препарати, изтеглени от производителя заради ниска и нерентабилна цена. Поемането на такава терапия беше една от функциите на бившия фонд за лечение на деца, а вече - на НЗОК. Заради забавянето от касата болницата връчва фактура за 14 000 лв. на родителите, които имат дарителска сметка за лечението на момичето. В крайна сметка касата ще плати медикаментите, но след дълго забавяне.

КЕВР обещава по-евтин газ, когато заработи свободният пазар

В. Сега

Цената на природния газ ще бъде по-ниска, ако пазарът бъде отворен и за нови доставчици. За това увери председателят наКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. "При всички положения ще се отрази положително. Това означавада има конкуренция на цените, нещо, което не може да съществува, защото имаме само един единствен външен доставчик", каза шефът на енергийния регулатор, цитиран от БНР.

В петък на извънредно заседание парламентарната енергийна комисия прие промени в Закона за енергетиката, които създават платформа за търговия на газ. То бе свикано спешно след като през седмицата депутати от управляващата коалиция предложиха създаването на свободен пазар на природен газ по подобие на силно оспорвания и критикуван свободен пазар на ток. В проекта са записани конкретни изисквания за количествата, които доставчиците трябва да осигуряват за бъдещата борса, както и задължения за големите потребители на природен газ да купуват определени части от годишната си консумация именно от тази платформа.

Плащаме F-16 с пари от резерва

В. Монитор

Средствата за купуването на изтребителите F-16 ще бъдат отделени от резерва. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

„В момента военно министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме“, обясни Борисов.

Ден по-рано от изказване на премиера се разбра още, че офертата за осемте изтребителя, които България иска да купи, е намалена до 2,2 млрд. лв., или с около 600 млн. долара спрямо утвърдената от Конгреса първоначална финансова рамка.

Прокуратурата нареди проверка на плажовете и басейните

В. Монитор

Върховната административна прокуратура възложи проверка за законност за безопасността на услугите и изпълнението на здравните изисквания на плувни басейни и плажове, съобщиха от институцията.

С посочените действия са ангажирани председателят на Комисията за защита на потребителите и главният държавен здравен инспектор /респективно регионалните здравни инспекции/, предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за защита на потребителите и Закона за здравето.

По силата на цитираните закони производителите на стоки и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да предлагат на потребителите само безопасни стоки и услуги, а посочените места са обекти с обществено предназначение, за които са установени ред здравни изисквания. Сред последните попадат, например и правилата, въведени с подзаконови нормативни актове като Наредба № 5 от 30.05.2008 г. за управление качеството на водите за къпане. Предмет на проверката е спазването на тези задължения от съответните лица.

Петкова: Може да преговаряме с “Газпром” за по-ниски цени

В. 24 часа

Има възможност за предоговаряне на цените с “Газпром”, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред ресорната комисия в парламента. И припомни, че това е ангажимент на руската компания - цените да бъдат предоговаряни периодично.

“Мога да кажа, че от “Булгаргаз” правят анализ на пазарната ситуация и считаме, че има такава възможност”, уточни министърката. България щяла да обяви каква цена смята, че трябва да се постигне, а при несъгласие от двете страни решение се взема от арбитраж.

На заседанието на комисията бяха приети промени в Закона за енергетиката на първо четене. С тях се създава газова борса, на която да се търгуват количества за България и за цяла Европа.

Прокурори проверяват кой руши дюни в Камчия

В. 24 часа

Прокуратурата ще проверява неизвестен засега разрушител на дюна в района на северния плаж на Камчия. Това съобщи министърката на туризма Николина Ангелкова, след като посети в петък сутринта мястото заедно с експерти на РИОСВ - Варна.

“Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана”, каза Ангелкова.

Дюната е в района на плажа, но той няма нито наемател, нито концесионер и няма от кого да се търси отговорност, каза Ангелкова.

Хаос с връщането на данъци за втори домв курортите

В. Труд

В момента цари хаос в общинските данъчни структури, след като през април Конституционният съд отмени повисоките данъци за второ жилище в курортите. Причината е, че голяма част от собствениците на имоти в курорти са платили по-високия данък за цялата година, а в момента преизчисляват каква сума трябва да им върнат или приспаднат, ако имат други задължения към общинския бюджет. Оказва се, че тази задача въобще не е лесна и реално не успяват да върнат парите на всички надплатили данъка. Общините изпращат писма на всеки един от собствениците, но има случаи, в които не получават обратна връзка, че то е получено.

„Данъчните пресмятат каква част от налога да върнат и пишат писмо до всеки един човек“, каза по време на форум на тема „Бизнесът и регионите“ Донка Михайлова, кмет на Троян и заместник-председател на Асоциацията на общините в България. Но експертите в общините трудно откриват собствениците на имотите. Това създава хаос не само за администрациите, но и за изрядните платци, които трябва да покажат пред общината документ от банка за тяхна сметка, по която да бъдат преведени парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още