IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 декември

08:38 | 23.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Властта си прави нов удобен съд
В. Сега

Управляващите измислиха нов начин да си осигурят удобни съдебни решения и служебна победа по делата, които данъкоплатците водят срещу тях. За целта ще си създадат Централен административен съд, който ще гледа огромна част от делата срещу актовете на властта. 

Идеята е предложена с промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от юридическото "острие" на ГЕРБ Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия, и от Христиан Митев от "Обединени патриоти". С дежурното оправдание, че "в Европа е така", в новия съд ще бъдат пратени на първа инстанция делата за обжалване на обществените поръчки и на изборите, жалбите срещу актовете на регулаторите - Комисията за защита на конкуренцията, за регулиране на съобщенията, за финансовия надзор, енергийното и водно регулиране, актовете на БНБ. 

ДПС бетонира правителството на ГЕРБ поне за 6 месеца
В. Сега

Въпреки трепетните заявки за "демонтаж" на управлението от последните месеци от началото на 2018 година ДПС ще има нова задача - в месеците на българското европредседателство да поддържа стабилността. Новият политически курс беше зададен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който обяви в четвъртък пред тесния партиен елит, че формацията не трябва да участва в готвения от БСП вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов.

"Дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата", призова Доган и дори уточни, че правителството няма алтернатива. И ако управляващите оцениха думите му като "национално отговорни", лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви: "Доган подкрепя Борисов". Тя се зарече "стабилно" всеки месец да има протести срещу това правителство. Позицията на ДПС обаче бетонира сегашното правителство поне за идните 6 месеца, а вероятно и след това.

"Благоевград БТ" започва масови съкращения
В. Капитал Daily

Работниците от "Благоевград БТ" са получили покана за напускане по инициатива на работодателя (чл. 331 от Кодекса на труда) и в момента поне 200 души от служителите на цигарената фабрика, които са 588 по данни на НОИ от март, са приели да получат обезщетение срещу напускане. Според Кодекса на труда минималният размер на обезщетението, което дължи работодателят при напускане по този текст, е 4 брутни заплати, но може да бъде уговарян и по-голям размер. Проблемът е, че след 1 януари 2018 г. работниците при напускане на това основание ще получават обезщетение за безработица в размер на минималната работна заплата за 4 месеца. Според синдикатите този факт се използва като форма на косвен натиск върху работниците да дадат съгласие за напускане до края на тази календарна година.

300 000 коли се изнасят от София
В. Стандарт

Голямото празнично пътуване започна от днес. Стотици хиляди българи тръгват на път, за да посрещнат Бъдни вечер и Коледа с близките си. Прогнозите бяха само от столицата на път да тръгнат около 300 хил. автомобила. Най-натоварено ще бъде движението по магистрала "Тракия", както и в посока Перник.

Трафикът се засили към 16 ч., когато наближи и краят на работния ден. От Пътна полиция обявиха, че всички свободни екипи са на улицата, за да подпомагат движението.

От 16 часа всички камиони над 12 тона бяха спирани за движение по основните пътища заради очаквания голям трафик, каза началникът на Пътната полиция Бойко Рановски. Забраната за движение е в сила до 20 часа.

НАП провери "Илиянци"
В. Стандарт

Съвместна операция на НАП и правоохранителните органи се проведе в стоков базар Илиянци. Подготвената в последния месец акция имаше за цел да установи стоковите наличности и произхода на стоките, както и дали се спазват счетоводното и данъчно законодателство, включително отчитането на оборотите и дали търговците дават касови бележки.

В операцията участваха инспектори на Националната агенция за приходите и МВР под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари при ГДБОП.

Всеки трети нов пенсионер е инвалид
В. Монитор

Всеки трети пенсионирал се тази година е излязъл в пенсия заради болежки. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2017 година.

Тази година заради болежки трудовия пазар са напуснали 25 638 човека, което е с 684 души по-малко спрямо 2016 г. Въпреки спада, 30,7% от новоотпуснатите пенсии са били за инвалидност заради общо заболяване. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 83 541 българи. Статистиката отчита спад на новите пенсионери с близо 7000 души за година. Броят на излизащите в заслужена почивка намалява заради увеличението с по 2 месеца на изискуемите възраст и стаж за пенсия.

Нови бусове за милион ще возят митничарите на работа
В. Монитор

С нови автобуси и бусове ще се возят митничарите до отдалечените пропусквателни пунктове, съобщиха от Агенция „Митници“.

Със средства от бюджета на агенцията са закупени 7 автобуса и 6 пътнически микробуса на стойност около 1 млн. лв. Превозните средства ще запълнят остарелия транспортен парк на митниците, който не е обновяван с пътнически превозни средства от повече от десет години, обясняват покупката от митниците.

Транспортните средства са подбрани в зависимост от броя служители в смяна и особеностите на маршрута през различните сезони. Те ще обслужват служебни маршрути като София- ГКПП Калотина, Варна - ГКПП Кардам и ГКПП Дуранкулак, Бургас - ГКПП Лесово, Благоевград - ГКПП Кулата и други.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още