IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 април

08:50 | 24.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Никой не знае колко данък ще се връща за имоти в курортите

В. Сега

Няма информация колко данъкоплатци вече са платили по-високи данъци за притежаваните от тях имоти в курортни селища, нито какви надвнесени суми трябва да връщат общините. Това заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, след като във вторник на извънредно заседание на комисията гласува отмяна на завишените данъчни ставки и връщане на старите. Поправката бе направена спешно, след като Конституционният съд обяви за противоконституционно по-високото облагане на имотите в курортите, които не са основни жилища и не се отдават под наем.

Всеки, който вече е платил по-високия налог ще може да избере дали общината да му възстанови надвнесената сума веднага, или тя да му бъде прихваната от други общински задължения, обясни Стоянова. Не е ясно и колко ще изгубят общинските бюджети. От Националното сдружение на общините също заявиха, че не разполагат с такава информация.

Цените на имотите в София са скочили със 100%

В. Сега

Със 100% са се увеличили цените на имотите в София за последните 15 години, показва статистиката на Националната асоциация на строителните предприемачи, цитирана от "Дарик радио".

Изключително тромавите процедури и безрезултатния свръхконтрол на институциите имат съществен принос за това повишение, смята председателя на Асоциацията Георги Шопов. Той отбеляза, че Законът за устройство на територията е променян 88 пъти само за последните 10 години. С всяка промяна процедурите по подготовка на един частен строеж стават все по-сложни, а целия процес по издаване на строително разрешително може да достигне до 3 години. Резултатът от тази ситуация пък е по-високи цени за имотите, които си купуват хората, не само в София.

От случая "Каракачанов" лъсна безсмислието на антикорупционната комисия

В. Сега

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е дала указания за корекция на имотната декларация на вицепремиера Красимир Каракачанов, но не в раздела за луксозния му мезонет. Това се разбра от изказване на вицепремиера пред Би Ти Ви. Проверка на "Биволъ" разкри, че в публичната си декларация за м.г. Каракачанов е посочил, че е собственик на жилище от 210 кв. м, но не е обявил терасите от 117.32 кв. м, които фигурират в нотариалния му акт.

От КПКОНПИ не отговориха на въпросите на "Сега" защо комисията не е установила несъответствието и не го е обявила публично, както предвижда законът. Не е ясно и дали ще има нова проверка на декларацията. От прокуратурата също не се занимават със случая засега.

ВалентинНиколов: В близко времеще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

В. Труд

В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“, заяви пред БТВ Валентин Николов – председател на комисията по енергетика в парламента и депутат от ГЕРБ.

Преговорите вече са прекомерна държавна помощ, което е констатирано от Европейската комисия, но тя е дала възможност на българската държава да прекрати тези договори, обясни още Николов.

Новите влакове на метрото тръгват тестово

В. Монитор

Започват тестовете на новите влакове на софийското метро. Те ще се движат от метростанция „Красно село“ до метростанция "Бул. „България“.

На тестовете ще присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова, която ще провери и напредъка по изграждането на третата линия на метрото. Гражданите ще могат да се возят на новото метро през есента.

ЦИК определя днес номерата на партиите за евроизборите

В. 24 часа

Централната избирателна комисия ще определи днес чрез жребий номерата на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май.

Ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите по време на предизборната кампания по БНТ и БНР за евровота.

България прави конгресно бюро, за да привлича световни форуми

В. 24 часа

Предстои България да създаде свое национално конгресно бюро – организация, която да обедини конгресно-културни центрове, хотели, туроператори и туристически атракции, и те да работят заедно за привличане тук на големи международни събития. Това стана ясно по време на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Предложението е на самия борд, но министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че в министерството вече са водени такива разговори и предстои идеята, както и формата, под която ще работи това конгресно бюро, да се изяснят.

Константин Каменаров: Подавам оставка

В. 24 часа

“Утре подавам оставка”, каза Константин Каменаров пред “24 часа” във вторник, ден след като стана ясно, че Софийският градски съд (СГС) потвърди присъдата му.

Генералният директор на БНТ не пожела повече да коментира ситуацията, но с оставката си вероятно ще обезсмисли първата точка от дневния ред на заседанието на Съвета за електронни медии в сряда, на което членовете трябва да решат кога ще прекратят правомощията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още