IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 септември

07:23 | 27.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България остава в Топ 5 на ЕС по отпаднали от училище деца
В. Сега

Въпреки усилията на правителството по връщане на отпадналите ученици и задържането им в клас България остава на пето място в ЕС по брой на преждевременно отпаднали от образованието младежи. У нас през 2018 г. този процент запазва нивото си от предходната 2017 г. - 12.7%, като по-зле продължават да са само Малта - със 17.5% рано напуснали системата, Испания - 17.9%, Румъния - 16.4 и Италия - 14.5%. Това е един от изводите в Обзора на Европейската комисия за образование и обучение за 2019 г. Сред останалите негативни констатации са тези за изоставащ бюджет за образование, липса на достатъчно и добре квалифицирани учители, лоша материална база в училищата. Миналата година за първи път от 6 г. насам ЕК отбеляза намаление в дела на преждевременно напусналите обучение млади хора между 18 и 24 г. - от 13.8% през 2016 г. на 12.7% през 2017 г. За 2018 г. обаче процентът остава същият - 12.7% преждевременно прекъснали образованието си. До 2020 г.

Промени в Закона за акцизите налагат на бизнеса нови високи разходи
В. Сега

Предлаганите промени в Закона за акцизите и данъчните складове ще вкарат в необосновано високи разходи редица браншове в страната, алармира за пореден път Българската стопанска камара (БСК). Законопроектът въвежда задължително видеонаблюдение в производствените и складовите бази на производителите на горива и алкохол, както и поставянето на измервателни уреди с дистанционна връзка с Агенция "Митници" в заводите, които използват т.нар. енергийни продукти с двойно предназначение. Мотивите за тези нововъведения са борбата с контрабандата на акцизни стоки и избягването на плащането на ДДС и акцизи. Законопроектът бе приет в началото на септември от Министерския съвет, а днес се очаква да бъде разглеждан на първо четене в бюджетната парламентарна комисия. Няколко бизнес организации като Българската петролна и газова асоциация, Националната организация на митническите агенти, Националното сдружение на българските спедитори и Съюза на производителите на растителни масла са изпратили критично писмо в парламента, в което недоволстват, че промените се правят единствено в услуга на държавната администрация, без да се отчита огромното неблагоприятно въздействие върху фирмите, които трябва да ги изпълняват. 

Избират нови доставчици на закуски в училищата
В. Труд

Нови доставчици на закуски по схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” ще има в училищата и детските градини през тази учебна година. Това реши Върховният административен съд, който отхвърли искането да се отмени § 23 от Преходните и заключителни разпоредби на наредбата за реда за прилагане на двете схеми.  Според съда досегашните договори с фирмите доставчици, издадени през 2018 г., прекратяват своето действие с приключването на учебната 2018/2019 година, независимо от срока, за който са били издадени. Фонд “Земеделие” започва незабавно да издава актове за одобрение на нови заявители по схемите, заявиха от агенцията. И уточниха, че досега по схема “Училищен плод” са подадени 133 заявления за одобрение, обхващащи 2515 учебни заведения, а по схема “Училищно мляко” – 102 заявления за одобрение, обхващащи 2262 учебни заведения.

Затягат контрола над строежите
В. 24 часа

Фирмите за строителен надзор няма да имат вече право да пращат материали за изпитване в лаборатория, която е на строителя или на свързани с него лица, докато изпълняват строителен надзор над обект на тази фирма. Тази предстояща промяна на Закона за устройство на територията ще засили контрола над материалите, използвани в строителството, каза регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Николай Сираков по време на блиц контрол в регионалната комисия на парламента. Промяната засяга и пътното строителство наред със строителството на сгради и съоръжения. С промените, които вече са публикувани за обществено обсъждане, наказателна и административна отговорност за нарушения на закона и на общите устройствени планове ще носят вече и проектантите, както и фирмите за строителен надзор. ДНСК ще има право по всяко време да извършва проверка по документи и на място на строежа, вместо да чака завършването на грубия строеж.

20% от кетъринг фирмите с нарушения
В. Монитор

От началото на годината при 20 на сто от общо регистрираните 464 кетъринг фирми са били открити нарушения. При извършените проверки са издадени 79 предписания и са връчени 4 акта за установяване на административни нарушения. Това сочат данни на БАБХ, предоставени на „Монитор“. Най-често срещаните установени несъответствия са прекъсната хладилна верига, суровини без етикет, храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на суровини и готов продукт, липса на проследимост, неспазване на изискванията, касаещи помещенията и оборудването, както и нередовно водене на записи по системите за самоконтрол или липсващи такива.
Обектите, регистрирани по Закона за храните на територията на страната с дейност „кетъринг“ към момента са 484. В София-град те са 81, а в останалите области на България – 383. За периода в тях са извършени 1663 проверки по официален контрол съгласно оценката на риска, 56 извънпланови и 16 проверки по сигнали и жалби от граждани.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още