IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 януари

07:40 | 09.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Системата за мръсния въздух в София не работи
в. Сега

Системата за ранно предупреждение на населението за мръсния въздух в София се оказа неефективна. Посочените в нея данни за потенционално замърсяване в следващите два дни не отговарят на отчетеното в реално време от същите станции, показа проверка на "Сега" в последните дни. Освен с почасовите данни, прогнозите се разминават и с информацията в официалния ежедневен бюлетин на изпълнителната агенция по околна среда за състоянието на въздуха. За 7 януари например прогнозите бяха отлични, а замърсяване с над два пъти над нормите беше отчетено дори в ежедневния бюлетин за същия ден.

Правителството вкара парламента в пореден правен абсурд
в. Сега

Пореден правен абсурд сътвориха управляващите от ГЕРБ, след като пропуснаха да гласуват важен закон, който урежда статута на държавни и общински имоти. Депутатите не удължиха мораториума за спиране на давността за придобиване на имоти - частна държавна и общинска собственост. Този срок е удължаван няколко пъти от 1996 г. насам, като последно това стана през 2014 г. за срок от три години и важеше до 31 декември 2017 г.

Пострадали от наводненията в Бургас заплашват с протести
в. Сега

Пострадали от последните катастрофални наводнения у нас - в Бургас от миналата есен, излизат на протест, ако държавата спешно не почисти затлачените дерета, стана ясно от репортаж на Би Ти Ви. Над 300 души са внесли подписка в местната управа, в която настояват да се изчистят опасните участъци. От областната администрация обаче обясняват, че нямат бюджет за почистване на речните корита. За сметка на това намерили алтернативен подход и пратили затворници да разчистват на ръка.

13 търговци на ток влизат в "черния списък" на НЕК
в. Сега

Националната електрическа компания (НЕК) чака да получи пари от 13 търговци на ток, които вече са просрочили своите задължения. Справката бе публикувана вчера от компанията, но от списъка не става ясно кой колко дължи и точно от кога са тези борчове. Някои от фирмите са част от "постоянното присъствие" в черния списък на длъжниците. Четири от дружествата - "Тошел 92", "Ар си пауър енерджи", "Кей ар джи" и "Фючър енерджи", вече са отстранени от енергийния пазар.

9 бона заплата за международен шофьор
в. Стандарт

Заплата от 3500 до 4 500 евро предлага шуменска фирма, която набира международни шофьори в Пазарджик. Това прави между 7 000 и 9 000 лева. Дестинациите по които ще пътуват тираджиите, са в Централна Европа - Германия, Франция, Испания, Италия, Белгия, Австрия. От кандидатите се изисква да имат свидетелство за управление категория С+Е и опит в оформяне на документи за международен транспорт (CMR), както и карта за дигитален тахограф.

Маршрутка ще пътува между София и индустриалната зона в Божурище
в. Монитор

Редовна транспортна линия ще свързва икономическата зона край столицата, Божурище и още няколко населени места от 10 януари 2018 г. Новата спирка на обществения транспорт се намира на Второ кръгово кръстовище в зоната (срещу сградата на Behr-Hella Thermocontrol) и ще бъде обслужвана от микробуси.

Въвеждат единен софтуер за касовите апарати
в. Монитор

Въвеждане на единен софтуер за всички касови апарати в страната предвиждат промени в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, предложени от финансовото министерство. Целта е въвеждането на изисквания към софтуерите, което да предотврати възможността за укриване на обороти от продажби в търговски обекти, посредством вградена в софтуера функционалност. Предвижда се и въвеждане на изисквания към използваните в търговските обекти софтуери за управление на продажбите в търговските обекти, както и към лица – производители/разпространители и потребители на такива софтуери.

Глобяват сайтове заради продажба на ракия
в. Труд

Сериозни глоби ще бъдат наложени на сайтове, които не спазват закона и съдържат обяви за продажба на домашна ракия без платен акциз, съобщиха за „Труд“ от Агенция „Митници“. От началото на тази година е забранено публикуването на обяви, включително и в интернет, чрез които се предлага продажбата на алкохол и цигари без платени налози. Онлайн операторите, които дават възможност за публикуване на обяви, трябва премахват тези за продажба на домашна ракия в срок до три дни от публикуването им, включително и чрез забрана или ограничаване на достъпа на използвани за целта телефонни номера, IP адреси и имейл адреси.

Български соларен самолет е поканен в конкурс на „Боинг“
в. 24 часа

Историята на соларния самолет TwinRay започва в гараж – място, в което са създадени немалко велики изобретения като компютъра на „Епъл“, компании като „Гугъл“, „Дисни“ и „Амазон“. Именно в гаража на фирмата, където работят, се запознават и двамата основатели на TwinRay – Явор Христов и Добромир Добрев.

Проектът представлява соларен витлов самолет с нестандартна форма, наречена „летящо крило“. При нея пилотската кабина и салонът представляват голямо крило с добавена опашка за безопасност. Тази форма позволява поставянето на близо 3 000 соларни клетки върху 40 кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още