IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 януари

08:09 | 09.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Граждани настояват с парите от синя и зелена зона да се строят паркинги

в. Сега

Механизъм, с който Столичната община да бъде задължена да отчита прозрачно и да инвестира приходите от паркирането в синя и зелена зона, предлага гражданското сдружение „Спаси София”. Искането, което вече е внесено в общината, предвижда печалбата на дружеството „Център за градска мобилност” да се изразходва поравно в три направления. 34 на сто да се инвестират за изграждането на нови паркинги в центъра и кварталите, а с по 33 на сто да се правят подобрения в градския транспорт и да се изграждат и ремонтират тротоари, улици и улично осветление. Предложението е в центъра да се строят подземни или етажни паркинги под големи училищни дворове, в градски пространства или площади. 

България е №1 в ЕС по производство на билки

в. Сега

България е най-големият производител на билки и подправки в Европейския съюз. През 2017 г. у нас са били отгледани 81 хил. тона такива растения. Следващите в класацията - Полша и Испания, са с далеч по-малки количества - съответно 44 хил. и 32 хил. тона, показват данни на Евростат. Всъщност България от години държи първото място в ЕС - и като производител, и като износител на лечебни растения и подправки. Страната ни е и сред най-големите производители на слънчогледово семе в Евросъюза. С реколта от близо 2.1 млн. тона тя е втора след Румъния (2.9 млн. тона). 

Скъпият ток вдигнал харчовете на бизнеса с 50%

в. Монитор

С над 50 на сто са скочили разходите на бизнеса за електрическа енергия само за година. Това стана ясно от думите на Васил Велев от АИКБ по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъдиха проблемите в енергетиката. По тази причина, според него, не могат да нарастват и заплатите на наетите работници.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че цената на тока на едро в България е около 39 евро за МВтч, в Италия - 44,46 евро/МВтч, Гърция - 60,41 евро/МВтч, Сърбия 50 евро/МВтч. За последните 2 години борсовата цена у нас е от 4,64% до 35,1% по-ниска, отколкото на борсите в Румъния и Унгария.

Поскъпва стажът за пенсия

В. Труд

Българите, на които не им достига стаж за пенсия, вече ще плащат повече, ако искат да си купят осигурителен стаж, съобщават от Националния осигурителен институт. От 1 януари размерът на вноската за един месец стаж става 110,88 лв. при 100,98 лева през миналата година. Причината е повишаването на минималната работна заплата от 510 на 560 лева през 2019 г. Размерът на вноската се изчислява с процента, определен за фонд “Пенсии” за родените преди 1 януари 1960 г., който за 2018 г. и за 2019 г. е 19,8%, от минималната заплата.

Шефът на Световната банка си тръгна заради Тръмп. Кристалина Георгиева с шансове да я оглави за постоянно

в. 24 часа

Шефът на Световната банка Джим Йон Ким си тръгва от поста заради сериозни разногласия с американския президент Доналд Тръмп. Това твърдят няколко независими източника, запознати с актуалната ситуация във финансовата институция. За оттеглянето на Ким бе съобщено в понеделник, а постът му, засега временно, се поема от Кристалина Георгиева, която е главен изпълнителен директор на банката. Ким е информирал служителите на Световната банка в имейл, че напуска на 1 февруари - 3 години преди да изтече мандатът му, за да се присъедини към частна компания, фокусирана в инфраструктурни инвестиции в развиващите се страни. По негласно споразумение между световните сили шефът на МВФ се излъчва от Европа, а този на Световната банка е номинация на САЩ. Поради това Джим Йон Ким - лекар по образование, бе избран през 2012 г. начело на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още