Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

През септември добивната промишленост се свива с над 12%

Общият индекс на промишленото производство намалява с 0,8% на годишна база

През септември добивната промишленост се свива с над 12%

Снимка: Pixabay

През септември добивната промишленост се свива с над 12% спрямо същия период година по-рано. Това показват предварителните данни на Националният статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Обшият индекс на промишленото производство намалява с 0,8% на годишна база. Това е най-големият спад в промишлената дейност от февруари, коментират от Tradingeconomics.coom.

Спрямо август 2018 г. спадът през септември е от 1,2%.

На годишна база се отчита спад и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,7%. В преработващата промишленост промишленото производство се увеличава с 0,8%, показват още данните на НСИ.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 32,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 24,7%, производството на превозни средства, без автомобили - с 18%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14,7%. Намаление е отчетено и при производството на тютюневи изделия - с 24,2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,3%, производството на основни метали - с 12,1%, производството на химични продукти - с 10,1%.

През септември 2018 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,9%, и в преработващата промишленост - с 1,4%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 3,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 17,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16,7%, производството на химични продукти - с 8.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,8%.

От НСИ отчитат повишение при производството на лекарствени вещества и продукти - с 11,8%, производството на тютюневи изделия - с 8,6%, производството на превозни средства, без автомобили - със 7,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,5%. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бизнесът все още не е доволен от промените в Наредба Н-18