IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Иновациите са ключът за използването на потенциала на икономиката

Финансирането за иновативната дейност разчита на чужди източници и това възпрепятства създаването на ясна перспектива, приоритети и политика, подчерта Радев

15:42 | 15.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иновациите са ключ за използването на потенциала на българската икономиката, за издигането на нейната ефективност и конкурентоспособност. Иновациите са най-добрата спойка между бизнеса, образованието и институциите и критерий за модерността на една държава.

Това заяви президентът Румен Радев на тринадесетия Национален иновационен форум, чиято тема тази година е „България в глобалните технологични вериги“.

Държавният глава открои и значението на иновациите за внедряването на нови технологии и производства, които да носят по-висока добавена стойност, съобщава пресслужбата на президентството.

“Разходите за научноизследователска и развойна дейност все още са далече от средното за Европейския съюз (ЕС). Финансирането за иновативните дейности основно е от чужди източници и това възпрепятства създаването на ясна перспектива, приоритети и политика, която да можем да управляваме за развитие на нашите иновации”, смята държавният глава.

Според него въпреки недостатъчно благоприятната среда за иновативната дейност България се е изкачила на 15 място в света в индекс на ефективност на иновациите и изпреварва по този показател 21 държави от ЕС. 

Президентът подчерта, че според някои класации България все още е в групата на „плахите иноватори“. У нас няма устойчива и ефективно функционираща иновационна система и все още има проблеми на растежа, свързани с административната тежест, корупцията и липсата на доверие, допълни той.

Радев е убеден, че ще се създават условия младите и талантливите хора „да са в центъра на нещата, в основата на решението на проблемите, за да влияят на случващото се в България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още