Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Програма преквалифицира хора за ИТ сектора

Технологичният сектор има нужда от нови таланти, твърди Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria

гледано: 2537   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Четири месеца е абсолютно достатъчно време, за да можеш да навлезеш в ИТ сектора като младши специалист. Това заяви Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние създадохме такава програма, в която преквалифицираме хората, които нямат нищо общо с ИТ сектора. Има мит, че трябва да си завършил Техническия университет, за да може да работиш в ИТ сектора. В рамките на 3-4 месеца 80% от хората вече имат работа в една или друга ИТ компания".

От думите на госта стана ясно, че пандемията е засилила интереса към внедряването на нови технологични решения, като оттам идва и по-засиленият интерес към технологичния сектор, който, разбира се, може да предложи и добри перспективи. 

Още по темата

"Важно е да се отбележи, че технологичният сектор има нужда от нови таланти. Често университетите се оказват недостатъчни, за да обучат достатъчно нови кадри. Така дойде необходимостта да се преквалифицират хората. В България имаме около 30-40 хил., работещи в ИТ сектора, а проектите са много", посочи гостът.

"В програмата имаме хора, които са учители, счетоводители – нямаме ограничения за възраст, като всеки може да се запише, стига да има желание", каза гостът.

"Уменията, на които заложихме освен технологичните, са така наречените soft skills (меки умения - бел. ред.), като управление на времето, приоритизиране на задачите, комуникацията между служителите.

В новото направление на програмата се насочихме към софтуерното тестване, тъй като това е най-бързият и лесен начин да навлезеш в технологичния сектор".

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат