Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата разследва Дончо Атанасов и Светослав Глосов за катастрофата при Своге

Според обвинителите те не са разпоредили отстраняване на дефекти в пътната отсечка Своге – Нови Искър

Прокуратурата разследва Дончо Атанасов и Светослав Глосов за катастрофата при Своге

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Още седем обвиняеми привлече прокуратурата в разследването на тежкия пътен инцидент на 25 август 2018 г. край Своге, при който загинаха 20 души. Сред тях са бившият председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и Дончо Атанасов, който в момента е член на УС на Агенцията, информира прокуратурата. 

Според обвинителите Атанасов и Глосов не са изпълнили служебните си задължения, за да набавят за ДДЗД „Трейс Своге“ облага, като не са отстранени за сметка на дружеството дефекти в пътната отсечка Своге – Нови Искър. Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с мерки за неотклонение парична гаранция в размер на 10 хил. лева. 

Още по темата

През август 2018 г. Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Григор Григоров – водач на автобуса. Според експертизите автобусът се е движил с 53,5 км/час и затова не е имал техническа възможност при мокър асфалт да премине през завоя, без да навлезе в насрещната пътна лента. Имало е ограничение за скоростта от 40 км/час.

Обвинението твърди още, че в асфалта е вложен трошен варовик, а не едър скален материал, в противоречие със  заданието на лот 17 от проект „Транзитни пътища V“. Това намалява сцеплението между гумите и пътната настилка.

Окръжна прокуратура – София разследва още Бисер Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс  София“ ЕАД, като му е наложена гаранция в размер на 15 хил. лева.

Останалите привлечени към отговорност са началникът на асфалтовата база в Костинброд, техническият ръководител на строителството в пътния участък, строителен инженер от Пътконсулт 2000 (осъществявали строителен надзор) и служителка от АПИ - директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“.

Междувременно от писмо от „Трейс Груп Холд“ АД изпратиха позиция до медиите, като заявиха, че групата подкрепя своите колеги, участвали в рехабилитацията на пътя Мездра – Своге – Нови Искър.

„Всички действия на колегите, работили по проекта, са съобразени с договора и закона. Разследването продължава. Вярваме, че то ще достигне до обективната истина“, пише в позицията.

*Новината е допълнена в 17:09 ч.
 

 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Падна президентското вето за частното финансиране на партиите