Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата ще разследва фирмата за вторични суровини заради пожара при Дупница

Специалисти от АПИ и строителят на съоръжението ще преценяват какви мерки ще са необходими за надлеза

Прокуратурата ще разследва фирмата за вторични суровини заради пожара при Дупница

Снимка: БТА

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха на 13 август пожар в близост до АМ „Струма“ край Дупница, съобщиха от АПИ.

От там информират, че преминаването в участъка от автомагистрата между пътен възел „Дупница“ и пътен възел „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от пътен възел „Дупница“ по път I-1 (E-79) до пътен възел „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

Още по темата

На надлеза, който беше обхванат от пожара на сметището, ще бъде направен обстоен оглед от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя. Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери.

Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня. Въз основа на него ще се реши дали преминаването по съоръжението остава ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще е необходимо да се предприемат за безопасното преминаване по моста в района на пожара.

След като е ясно какви мерки трябва да се изпълнят и има количествено-стойностна сметка, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Умишленият палеж е много трудно доказуем. Също така установяването на извършителите коства много усилия на органите на реда. Това обясни в ефира на Bulgaria ON AIR президентът на Националния синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков. Според него над 90% от пожарите в горите са причинени от човешка небрежност.

"Над 90-95% процента от пожарите в горските масиви се дължат на човешка небрежност. Това обаче е трудно доказуемо. В закона има предвидени наказания, но извършителите се установяват трудно. Има голям брой произшествия в сметища, които обработваме. Недопустимо е леснозапалими материали да се съхраняват под магистрала" разясни Станков.

Президентът на синдикат "Огнеборец" също така заяви, че проблемите с екипировката, личния състав и техниката продължават. Станков призна, че е възможно той и колегите му да излязат на протест, ако в бюджета за догодина на са предвидени повече средства за пожарникарите.

"Хеликоптерът, който беше снабден със система за гасене на пожари претърпя инцидент и сега не лети. За пожарникарите няма ден и нощ, ние работим постоянно. Очакваме бюджета за следващата година и ако финансовият ресурс не е достатъчен може да се стигне и до протести", предупреди пожарникарят.

Движението по моста при 62-ри км на АМ "Струма" край Дупница остава ограничено и в следващите дни, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".

Повече от коментара на Венцислав Станков вижте във видео материала.

гледано: 2869   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пандемичните спестявания глобално са основно към банкови депозити