IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство през януари намалява с 1,2% на годишна база

За една година НСИ отчете спад с 3,7% в преработващата промишленост и намаление с 2,8% в добивната промишленост

14:15 | 06.04.17 г.
<p>
	Снимка:<em> БТА</em></p>

Снимка: БТА

Календарно изгладеният индекс на промишленото производство през януари регистрира спад от 1,2% на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение с януари 2016 година намалението на промишленото производство, отчетено в преработващата промишленост, е с 3,7%, а в добивната промишленост – с 2,8%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, е отчетено увеличение от 6,9%.

Източник: НСИ

Календарно изгладените данни показват намаление от 10,3% на строителната продукция през януари 2017 г. в сравнение със същия месец на миналата година.

На годишна база понижението на строителната продукция през януари 2017 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство, където спадът е с 13,5%, а при сградното строителство намалението е със 7,5%.

Търговия на дребно

През януари оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 4% спрямо същия месец на предходната година.

На годишна база оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 24%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 22%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 12,1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 11,3%.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 9%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 4,1%.

Източник: НСИ

За индивидуално потребление на населението през четвъртото тримесечие на 2016 г. се изразходват 72,2% от произведения БВП, като реалното увеличение на показателя спрямо съответното тримесечие на 2015 година е 1,7%, показват сезонно изгладените данни, отчетени от НСИ.

Потребителски цени

През февруари хармонизираният индекс на потребителските цени се увеличава с 0,9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Най-голямо намаление на цените е регистрирано в групата „Съобщения” - с 5,7%.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. индексът на цените на жилищата нараства с 8,1% в сравнение със същото тримесечие на 2015 година.

Цени на производител

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 година се увеличава с 2,9% в сравнение със същия месец на 2016 година.

Нарастване на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 13,9%, в преработващата промишленост - с 5,4%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,2%.

По данни от конюнктурната анкета през март 2017 г. мениджърите предвиждат продажните цени в промишлеността да запазят равнището си през следващите три месеца. Те обаче смятат, че през март в сравнение с февруари ще има понижение с 1,4 пр.п. на осигуреността на производството с поръчки от чужбина.

Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още