IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство през май се задържа на нивото от преди година

Най-сериозо е увеличението на годишна база при направата на превозни средства, автомобили, ремаркета и полуремаркета, при ремонта и инсталирането на оборудване

14:22 | 09.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство през май остава на същото равнище, на което беше преди година, съобщи Националният статистически институт (НСИ) въз основа на календарно изгладени данни.

По предварителни данни през май 2018 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1,8% в сравнение с април.

                   Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

През май НСИ регистрира увеличение спрямо април в преработващата промишленост –  с 2,6%, и в добивната промишленост –  с 0,8%, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,4%.

По значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 11,5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 9,4%, производството на напитки – със 7,4%, производството на мебели - със 7,3%.

Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили – с 5,3%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 4,2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 2,2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 2,1%.
 
              Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени)

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост – с 0,7%, а спад е регистриран в добивната промишленост – с 8,2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо 2017 година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили – с 25,3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 18,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 13,9%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на електрически съоръжения – по 12,1%.

Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия – с 21,2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 10,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – по 9,8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – със 7,7%.

      Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още