Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пътуванията на българи в чужбина надхвърлиха предпандемичните нива

Чужденците, посетили страната ни през октомври, са с 35% повече на годишна база

Пътуванията на българи в чужбина надхвърлиха предпандемичните нива

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Пандемията не е блокирала интереса към пътуванията и през есенния октомври. Месецът продължава тенденцията от пролетта насам за динамика в пътуванията - както на българи в чужбина, така и на чужденци към България на фона на затегнатите мерки и COVID изискванията по света. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Особено оживен беше интересът към пътувания през летните месеци при известно затихване на COVID вълната. Желанието на българите да пътешестват зад граница се затвържди през септември, както и през октомври - за пети пореден месец.

От данните се вижда, че въпреки изискванията за сертификати, тестове и други рестрикции за пътувания в чужбина през октомври българите са пътували много активно зад граница, а посещенията на чужденци в България отново регистрират значителен ръст на годишна база. 

Още по темата

През октомври посещенията на чужденци в България са 567 хил., или с 35% повече в сравнение с октомври 2020 г., като транзитните преминавания са 53% (302 хил.) от всички посещения на чужденци в страната.

От общия брой чужденци, посетили България през октомври, делът на гражданите от Европейския съюз е около 43%, или 242 хил., като най-голям е броят на визитите от Румъния – 31,8%, Гърция – 21,6% и Германия – 15,6%.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 270 хил., или 47,7% от всички посещения в България. Най-голям брой са регистрирани от Турция - 146 хил., или 54% от посещенията от тази група.

През октомври 63% от посещенията попадат в групата „други цели“ (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), за почивка и екскурзия в страната визитите са били 22%, а със служебна цел - 13%.

През октомври, в условията на продължаващата епидемична обстановка, пътуванията на български граждани в чужбина са близо 520 хил., или с 5,4% над регистрираните през октомври 2020 година, показват данните на националната статистика.

Това е ръст за седми пореден месец, след като през март за първи път от година насам пътуванията на българи зад граница отбелязаха ръст след драматичния срив заради наложените пандемични блокади.

Интересно е, че по този показател дори се надвишават нивата отпреди пандемията – за сравнение, през октомври 2019 година пътуванията на българи в чужбина са били над 473 хиляди.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Почнаха се свободните съчинения. Те така отчитат НСИ и броя на населението, инфлацията, ръста на БВП и пазара на имотите. Пълен фалш са всички данни за всичко
0
 
4
 
2
FNM
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Въобще не мога да повярвам, че сме надхвърлили октомври 2019-та, като знам колко много хора около мен се въздържат да пътуват по почивки и служебно.
0
 
4
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
КАК ??? Нали уж сме само 30% вакснати ? ... или искате да ми кажете че тая 1/3 пътува като за 4ма и компенсира останалите ?

Още от Икономика и политика
А. Василев: Трябват реални действия срещу инфлацията на европейско ниво