IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Лозарите прибират добро грозде като качество, но не и като количество

Гроздоберът започна по-рано заради по-високите температури, заяви председателят на Лозаро-винарската камара

11:54 | 17.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Гроздоберът в страната започна за отделни региони и сортове. Тази година това става малко по-рано поради по-високите температури и по-сухия климат. При някои сортове брането вече приключи. Това казва в интервю за „Труд“ Радослав Радев, председател на Лозаро-винарската камара.

„Реколтата ще бъде добра откъм качество, но не и като количество. Вероятно ще е по-слаба в сравнение с миналата година. Но все още сме на ниво прогнози, защото активно ще се бере гроздето през втората половина на септември и началото на октомври. Очакваме някъде около 200 млн. кг грозде, което е напълно нормална реколта“, коментира той.

По думите му през последните години голяма част от новите насаждения лозя са със сортове, които преди не са се отглеждали в България, например като сира и малбек. Те се развиват добре в българските условия и показват високо качество. Но навсякъде, където се създават нови насаждения, се засаждат и традиционните български сортове грозде.

През последните години на световната винена карта България е някъде на 11-то, 12-то място. Това е съвсем нормално, като се гледат територията и климатът на страната, отчита Радослав Радев. Преди време сме били и сред първите шест, но при съвсем други условия и при друг тип икономика, когато в рамките на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ) България е изнасяла вино за страните от тази общност, основно за бившия Съветски съюз. 

„Сега пазарът е много повече ценово ориентиран, затова трябва да търсим собствената си ниша. Тя днес се формира основно от местни сортове и от блендове с чужди“, казва Радев.

Той отчита, че през последните години все повече хора у нас се интересуват от виното и винопроизводителите разглеждат тази тенденция като огромен потенциал. „За нас е ясно, че българският пазар е основният за нас. Затова всички производители залагат на него“, допълва той.

Според него не може да се каже, че виното с винтови метални капачки е с по-ниско качество и всичко е съобразено с нагласите на купувача. Такива бутилки се сервират например в авиокомпаниите, защото по-лесно се отварят.

„Няма вино менте у нас. Знаете, че виното е акцизна стока, но ставката върху него е нулева. Менте се прави, ако има интерес да не се плаща акцизът. При виното не е така“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още