IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от ТЕЦ „Варна“ излизат на протест в София

Според тях работните им места са застрашени, защото централата може да затвори в края на годината

10:53 | 16.10.14 г.
Работници от ТЕЦ „Варна“ излизат на протест в София

Работници от ТЕЦ „Варна“ излизат на протест днес в София, съобщиха от КТ „Подкрепа“. Те смятат, че работните им места са застрашени, защото централата може да затвори в края на годината.

Служителите на топлоцентралата организират шествие, което ще тръгне от централата на ЧЕЗ до Министерството на икономиката и енергетиката.

Комплексното разрешително за работа на централата без екологизация изтича в края на тази година и тогава тя ще трябва да спре работа. Три от блоковете на ТЕЦ-а се нуждаят от модернизация, за да изпълнят екологичните норми.

Собственикът на централата "ЧЕЗ България" и Българският енергиен холдинг (БЕХ), натоварен да търси възможности за екологизацията, си дадоха срок до края на месеца да намерят работещ вариант, така че централата да не спира работа от началото на следващата година.

Миналата седмица работна група между „ЧЕЗ България“ и БЕХ обсъди вариант за спасение на ТЕЦ-а, като проектна компания наеме ТЕЦ "Варна", за да помогне за реализацията на плановете за модернизация на централата.

От „ЧЕЗ България“ през пролетта изчислиха, че модернизацията на ТЕЦ "Варна" ще струва 120 млн. евро и са готови да вложат собствени средства, но поискаха гаранции от държавата за инвестицията. Като мотив от дружеството посочиха, че досега не е правена голяма инвестиция в енергетиката, без тя да е обвързана с ангажимент на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още