IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от ВМЗ Сопот излизат на протест

Недоволството им е заради забавеното разследване на взривовете в Иганово и възпрепятстването на работния процес

10:45 | 29.04.15 г.
Работниците от ВМЗ Сопот излизат на протест

Работниците във ВМЗ Сопот ще протестират ефективно днес по обяд. Възможно е да блокират за известно време подбалканския път София – Бургас. Причина за недоволството им е забавеното разследване на взривовете в Иганово и невъзможността да работят, съобщи БНР.

Служителите са притеснени, че могат да останат без заплати и че поръчките, по които те работят, се бавят.

От КНСБ във ВМЗ Сопот обаче смятат, че не трябва да се пречи на органите да си свършат работата. Според информация на синдиката към 8-9-ти май производството ще може да бъде възстановено. Това каза Мария Лалова, изпълнителен секретар на синдиката в заводите.

„Не трябва да се пречи на органите, които вършат своята работа. Искаме увереност, че преди хората да се качат там, районът е безопасен. Ние не говорим за това дали ще подкрепим протеста или не, това е просто нашата позиция. Ние също сме обезпокоени от блокирания производствен процес, защото на всички е ясно, че всеки изминал ден предприятието губи финансово. Имаме информация, че вероятно до края на тази седмица разчистването на района на площадка Иганово ще приключи и се надяваме към 8-ми, 9-ти май да имаме разрешение за влизане и започване възстановяването на производствения процес“, каза Лалова.

Вчера прокуратурата разреши достъпа до земеделските земи в трикилометровата зона край взривовете. Земеделските производители, чиито земи попадат в забранените за достъп земи, също имаха намерение да протестират. Те се оплакваха неведнъж, че реколтата им ще пропадне.

Розопроизводителите, които имат насаждения в землищата на селата Иганово, Певците и Кърнаре, община Карлово, от днес започнаха да обработват нивите си, след като кметът на общината Емил Кабаиванов отмени забраната за достъп в трикилометровата зона около производствената площадка на ВМЗ край Иганово, допълва БТА.

Забраната бе наложена на 25 март за движение на хора, автомобили и животни след втория взрив в цеха по искане на прокуратурата заради разследването и гарантиране на сигурността на хората.

Повод за ограничителните мерки бе предположението, че е възможно в тази зона да са паднали опасни предмети и невзривени снаряди и някой да пострада, коментира Кабаиванов.

Със същата заповед е отменена и забраната за полетите с безпилотни летателни апарати, делтапланери и мотоделтапланери натериторията на община Карлово.

В края на миналата седмица земеделски стопани от Иганово се срещнаха с Емил Кабаиванов и се оплакаха, че ограниченията създават предпоставки за трайно похабяване на реколтата в района. След намесата на кмета от Министерството на отбраната бяха изпратени допълнително сапьори, които огледаха терена около складовете, съставен бе протокол, че опасност за населението няма и забраните могат да бъдат отменени. Вследствие на това
земеделските стопани, които имат имоти във и близо до епицентъра на взривовете, обявиха, че се отказват от планирания протест с блокиране на подбалканския път. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още