Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодатели и синдикати напълно подкрепят бързото присъединяване към ERM II

Така ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС и ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от разпространението на Covid-19

Работодатели и синдикати напълно подкрепят бързото присъединяване към ERM II

Снимка: Pixabay

Работодатели и синдикати напълно подкрепят правителството за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените предварителни ангажименти и иницииране на процедурите за присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) до края на месец април 2020 г. Това става ясно от обща декларация на национално представителните организации на работниците и служители и на работодателите в България, изпратена до медиите.

Повод за обявлението е изразената миналата седмица позиция на премиера Бойко Борисов, че страната ни „спешно“ ще кандидатства до края на месеца за така наречената „чакалня“ за еврозоната.

„Социалните партньори и Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България многократно са заявявали по недвусмислен начин своята подкрепа за ускорена подготовка и бързо присъединяване към ERM II и, впоследствие - към еврозоната. В становище от декември 2017 г. ИСС отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяване към еврозоната и подчертава, че ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на Р България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет, на един от основните фактори за радикална промяна на инвестиционната среда. Едва ли може да се посочи друга предстояща икономическа реформа, която да се сравни с дълбочината, важността и значимостта на очакваните последици от присъединяването към еврозоната“, пише в съвместната декларация.

Още по темата

Според работодателите и синдикатите високата степен на финансово доверие и устойчивост на страната ни са били потвърдени многократно в рамките на процедурите по т. нар. Европейски семестър и в официални позиции на Европейската комисия, което в настоящия извънреден момент е още по-силен аргумент за възможно най-бързото ни присъединяване към ERM II. 

„С това действие ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на Covid-19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план“, пише в декларацията.

Припомняме, че миналата седмица Investor.bg първи писа, че до момента страната ни не е поела нужните стъпки за отлагане на процедурата, въпреки че управителят на БНБ Димитър Радев загатна в телевизионно интервю именно за такъв сценарий.

Ден след нашата публикация премиерът Борисов обяви, че до края месеца България ще кандидатства за членство във валутно-курсовия механизъм. По думите му страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. „Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния „водопровод“ в ЕС“, каза в Хасково Борисов. 

По информация на Investor.bg на 26 април изтича срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще премине на следваща фаза.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
2
 
3
 
26
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Нещо по темата би ли написал, извинявай??!! Всичко разбрах кой какъв е и що е е , само твоето мнение по темата не разбрах!!! И да ти напомня, че не си тук да спамиш и плюещ, гросе специалистен. Не че съм изненадан нещо, но за разнообразие вземи пиши нещо. Или ти казваш освен думи като “ копейник” “опорки” “ ***” и тем подобни заучени селски фрази не знаеш друго??? Достойно за един лум пен!!!
5
 
2
 
25
Dr. Vatnikov до: shinawatra
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Нещастно дребно същество, толкова ти е празна главата, че изобщо нямаш представа за какво говоря и какви са реалностите.
С пудела Дики сте си едно ниво.
2
 
5
 
24
shinawatra до: dikens15
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Остави го, тоя тотално не е в час, щял да пита златото, за да се върже към него:)) А най-печалното е, че такива тикви се изявяват в investor.bg...
2
 
4
 
23
shinawatra до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Постигаш си целите чрез ли-за-не...
1
 
9
 
22
shinawatra до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Леле, леле, точно от такива като тебе България има нужда да се ОТЪРВЕ!!!! ТАКИВА, които мислят, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРЖЕМ КЪМ НЯКОГО И НЕЩО. Винаги най-печеливши са независимите държави, които спазват неутралитет, и те ВИНАГИ СА МАЛКИ! А как се спазва неутралитет - чрез лавиране. А ти и в живота сигурно си такъв - постигаш си целите с ***. Прав ли съм? Ватенка кирлива!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември