IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е единството

Планът на алианса за развитие до 2030 г. залага високи цели, коментира държавният глава в Брюксел

15:16 | 14.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство. Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си за днешната среща на върха на алианса в Брюксел. Държавният глава  ръководи българската делегация.

В изявлението си той поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии. Държавният глава отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели. 

„Предстои да обсъдим на високо ниво адаптацията на съюза във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане. Основен фактор за сигурността на всички държави в съюза е нашето единство - единство не само в общата ни политическа воля в развитието на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и единство в нашето индустриално развитие, в развитието на нашите отбранителни индустрии и водещи технологии", заяви Румен Радев.

Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за увеличаващото се разделение между държавите производители, развиващи своите икономики и социални системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти, които експортират на страни клиенти, а те, купувайки ги, инвестират в икономическите системи на развитите държави и така изостават още повече в своето социално-икономическо развитие. Удовлетворително е, че в „НАТО 2030“ виждаме начални проекти, които да водят към преодоляване на този технологически разрив между страните членки чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка една по-крупна сделка, коментира още президентът.

Радев завърши с това, че е удовлетворен, защото проектите, които ще бъдат обсъдени днес, са залог за запазване на технологичното предимство на алианса и са от огромно значение за развитието на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Радев: Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е единството > Единство, творчество, красота! Ура другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още