Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разходите за обезщетения при безработица се увеличават

По данни на НОИ става дума за 26% ръст за последните 4 години

Разходите за обезщетения при безработица се увеличават

Снимка: Pixabay

Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време растат разходите на Държавното обществено осигуряване за обезщетения за безработните, предаде БНР. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) става дума за 26% нарастване за последните 4 години.

Според експертите на НОИ, основната причина за сериозния ръст на разходите за обезщетение за безработните е по-високият среден размер на това обезщетение. За 2018 г. то е 478 лева, докато през 2014 г. е 267 лева. 

Ако през 2014 г. хората с право на обезщетение за безработица са били малко над 100 хил. души, то през миналата година те са с близо 29 хил. по-малко, иначе казано, размерът на обезщетението нараства по-бързо, отколкото намалява броят на безработните.

Още по темата

Причината за този ръст е, че среднодневното обезщетение е 60 на сто от среднодневното възнаграждение, върху което човек се осигурява, а то расте. Освен това минималният дневен размер на обезщетението от 1 януари миналата година се увеличи от 7,20 на 9 лева.

Промяната в структурата на получателите на обезщетения за безработица също е сред причините за ръст на обезщетенията.

По данни на Агенцията по заетостта за месец май безработицата е 5,3 %, като това е най-ниското ѝ ниво, откакто е създадена агенцията. Към края на петия месец от годината регистрираните безработни са 175 хил. души, а тенденцията за намаляване на броя им се подобрява, каза преди седмица социалният министър Бисер Петков.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
5
 
1
преди 1 година
Причината е нова осигурителни измама.
Лошо, че никой не я е докладвал на министъра, я тя придобива епидемичен размер вече!

Още от Икономика и политика
КНСБ е против произволно преизчисляване на пенсиите