Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разкриха злоупотреби в спортното министерство за раздадени 5 млн. лв. на 4 фирми

Това обяви служебният ресорен министър Андрей Кузманов

Разкриха злоупотреби в спортното министерство за раздадени 5 млн. лв. на 4 фирми

Антон Кутев Снимка: БГНЕС

Разкрития за съмнения и злоупотреби в спортното министерство обяви служебният ресорен министър Андрей Кузманов на брифинг в Министерски съвет.

Той съобщи, че само за последната година са раздадени 5 милиона лева на четири неправителствени организации в сферата на спорта, като най-обезпокоителното е, че голяма част от парите са насочени към три от тях, които се ръководят от едно и също лице. Фирмите печелят почти една и съща сума от 670 хил. лв.

"Възложих експертни проверки не само в министерството, а и в прилежащите дружества, които държавата има участие към министерството, включително и спортния тотализатор. Имаме различни сигнали от много места относно тези дружества, които са към Министерството на спорта", каза министърът, цитиран от БНТ.

Той допълни, че има Национална стратегия за младежта 2021-2030 г., която не е приета. В много кратък срок министерството е изготвило проекта за тази стратегия и тя е раздадена на министерствата за одобряване.

"Всяка година от 2017 година много от младежките организации участват в тези програми за превенция на хазарта и други лоши неща. Прави впечатление, че от 2017 г. около 2 милиона лева са заделяни за тези програми, много интересно, че за тази година са заделени 5 450 000 лв. В момента в хазартния бизнес в България има само един играч, а когато е имало и доста други играчи, са били по-малко парите", каза Кузманов.

Той коментира, че със заповед на министър Кралев е бил обявен конкурс на 12 януари, който е прекратен на 27 януари - интересно кратък срок за много сериозни теми и за много сериозни пари, смята Кузманов. Според него самият конкурс не е направен по правилата - без външни оценители и без критерии за участие.

"Другото, което прави впечатление - участват около 120 организации, от които 35 са класирани. Има организации, които са класирани, и такива, които не са били класирани - тези, които не са били класирани, са с аргументи, които ги имат и тези, които са класирани. Пълен субективизъм", смята министърът.

Основните играчи в тези програми са качени на сайта на Министерството на младежта и спорта, каза Кузманов. Те са почти едни и същи и те печелят програмите. Кузманов изброи някои от тях - Федерацията по ММА, спортен клуб "Ипон".

Говорителят на Министерския съвет Антон Кутев уточни, че раздадените пари е трябвало да бъдат давани за  превенция на хазарта и младежки дейности. Програмата работи от 5 години, но има фирми, които през цялото време печелят с един и същ проект. Проектите, които печелят тази година - всичките или голяма част от тях, са твърде сходни, каза Кутев.

"Раздадени са преди изборите 5 млн. от това министерство и са раздадени по съмнителен начин. Факт е, че от 4-те сдружения, които са спечелили големите суми от по 670 хил. лв. през тази година, три се свързват с едно лице, което се нарича Петър Коларов. Значи става дума за над 2 млн. лева", заяви говорителят на МС.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември