Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разследват нередности за 24 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Една трета от проблемите са открити в Северозападния регион на България

Разследват нередности за 24 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Снимка: БГНЕС

Две досъдебни производства са образувани във връзка със средства, усвоени по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Това съобщиха от Министерството на икономиката.

Ведомството е проверило дейността на фирми от Северозападна България, възползвали се от евросредства на стойност 24 млн. лв. Проверка е показала, че част от дружествата, подпомогнати с евросредства, са спрели дейност след приключване на програмата.

Даниела Везиева отчете, че една трета от откритите 333 нередности са именно в Северозападния регион.

„Те са 94 на брой със стойност на корекция 24 млн.лв. Най-много са свързани с провеждането на обществени поръчки и начина, по който се закупуват средства за активи. 9 от тях са свързани с устойчивост на инвестицията. Има 42 броя нередности, регистрирани в IT сектора, който е водещ в страната ни. Недопустими са практиките, които констатираме, а именно фирми, които регистрират, че работят със софтуери в региона, а всъщност работещите са на други места. Другият аспект е свързан с проект за разработване и внедряване на иновации в предприятия, закупуване и разработване на софтуери“, посочи министърът.

Още по темата

Даниела Везиева обясни, че държавата прави опити да подпомогне бизнес средата именно чрез грантови схеми. Според нея обаче икономическата среда в Северозапада не се е подобрила въпреки насочените там грантови средства.

„Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме, приоритизирайки Северозападния район. Нито жизнената среда в този район се е подобрила, нито е намаляла вътрешната миграция", каза тя.

В следващите мерки, които са предвидени за целия План на възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол, които да дават по-добър ефект, заяви икономическият министър.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Й. Терзийски: Договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа