IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулирането на разходите на НЗОК е неминуемо, смята бивш шеф на "Пирогов"

Ако има листи на чакащи, трябва да има и подсигурен ресурс за отложеното им лечение, каза Спас Спасков

11:21 | 05.06.15 г. 1
Регулирането на разходите на НЗОК е неминуемо, смята бивш шеф на "Пирогов"

Отлагането на неспешни медицински случаи и формирането на листи на чакащи не е нова стъпка, която сега екипът на Петър Москов предлага. Това се правеше от болниците още в края на 90-те години, посочи в интервю за телевизия Bulgaria On Air Спас Спасков, бивш директор на “Пирогов”.

Пътят на регулиране на средствата, налични в Здравната каса, е неминуем, коментира той. И посочи, че за ограничаване на плащанията от Касата поради липса на ресурс има различни варианти. Такъв например е рязко намаляване на цените на клиничните пътеки, както вече беше коментирано. Идеята е да се регулират плащанията по част от тях. Тоест това означава да има възможност да се отлага лечението на някои пациенти, каза Спасков.

Той обясни, че това се е правело от болниците в края на 90-те години, като в списък на чакащите са се записвали тези, които се нуждаят от планови операции за периода, когато има средства. Сега тази стъпка се прави на национално равнище, а не на ниво болница, поясни Спасков. Той предупреди, че мярката обаче ще бъде полезна само ако в следващ период ще има средства, с които да може да се поеме буферът и нормалният поток от пациенти. Този механизъм е удобен за Здравната каса като платец и е много неудобен за лекари и болници, защото те ще планират трудно приходите си.

Юлиан Йорданов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, изрази опасения, че основният пакет не може да бъде покрит от касата, но листите на чакащите са нещо, което го има в Европа.

Йорданов отбеляза, че приходите в НЗОК не са достатъчни и напомни, че ако държавата стане коректен платец и започне да осигурява деветте групи хора, за които има ангажимент, на пълна осигуровка, а не на половин, както е сега, в системата ще влязат допълнително около 700 милиона лева, което коренно ще промени картината в сектора.

По разход за здраве на човек от населението ние сме на последно място в ЕС, напомни той – у нас се падат по 480 лева, докато в европейска държава сумата е около 10-12 хиляди евро.

Спас Спасков също потвърди, че средствата са 15-20 пъти по-малко на човек от населението отколкото в Западна Европа. Мерките, които сега се предприемат от Министерството на здравеопазването, са в посока да се изравнят обещанията на Касата с възможностите.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"Този механизъм е удобен за Здравната каса като платец и е много неудобен за лекари и болници,"A пациентите бе, ***? Или кой ги пита тях, важно е какво е удобно за касата и какво за лекарите. Извинявайте обаче това е безобразие. Ми то щом може да се чака, значи може и изобщо да не се прави това лечение, кво ще се занимавате па да харчите пари. Са.. това че човека не може да ходи докато чака за операция на коляно да кажем и че част от живота му минава непълноценно, щото касата, на която си е плащал, сега се ослушва.. това няма значение нали? Важно е на лекарите и на касата да им е удобно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още