Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ректорът на СУ: Има шанс да влезем в топ 500 на световните университети

Според проф. Анастас Герджиков е важно да се създаде Национална детска болница, без обаче да се ощетява съществуващата болница „Лозенец“

Ректорът на СУ: Има шанс да влезем в топ 500 на световните университети

Снимка: Софийски университет "Св. Климент Охридски"

 

Има възможност СУ „Св. Климент Охридски“ да влезе в класацията за 500-те световни университети, каза пред БНР ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

„Има три или четири по големи класации в света, в Европа има една или две, във всички тях обикновено сме между 600 и 800 място, което изглежда малко, но всъщност е сред първите четири процента в света. Има шанс СУ да влезе в топ 500 и всъщност това е, за което мечтаем в последните 10-15 години. Можем да се придвижим напред, нереалистично е да влезем в първите сто“, каза Герджиков в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“, пише БНР.

Според проф. Анастас Герджиков е важно да се създаде Национална детска болница, без обаче да се ощетява съществуващата болница „Лозенец“.

„Националната детска болница е важна тема и ние не трябва да се отказваме от тази идея. Въпросът беше просто да не правим нещо добро за сметка на нещо друго. Има начин да се построи такава нова детска болница, ако трябва включително и в двора на болница „Лозенец“, който е голям, без да се ощетява съществуващата болница“, каза той.

„А колкото до Медицинския факултет, той наистина щеше да е най-ощетен, защото неговите преподаватели са изцяло хора от болница "Лозенец". Ако се беше осъществило това необмислено намерение от 18 отделения да остане само педиатричното, също така щяха да се пръснат преподавателите и ние щяхме да ги загубим, защото те нямаше да могат да бъдат наши преподаватели, ако са на друго място“, посочи проф. Анастас Герджиков.

Премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти в Брюксел, че правителството ще оттегли предложението си болница "Лозенец", известна като Правителствена, да бъде преструктурирана в детска.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
5
 
6
4i40 до: Ivel
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не е добре, а супер...
Само в Китай има сигурно 1000 университета с 10 пъти по-голямо финансиране от СУ и 100 пъти по амбицирани, надъхани, знаещи и можещи студенти и преподаватели....
0
 
0
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Трябваше отдавна да сме в топ 100 или поне 200, ще задам единтъп въпрос, това за 500 дали е добре или зле?
0
 
5
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Г-н Ректора се е поувлякъл с обещанието ....
Идва Коледа, но чак такива чудеса няма как да се случат....
Ако се задържи в хиледарката следващата година, ще е голям успех, но силно се съмнявам.
Цялото научно стадо е под един знаменател - няма значение дали имаш 5 статии с импакт фактор ( над 2 ) или 5 статии в годишника на Университета заплатата е все същата - мизерна. Същото важи и за цитатите - един има 50 цитата, друг 5, разлика в заплатите няма.
Бълват се доценти и професори на конвейер - критериите са по-ниски и от югозападния университет.
Раздути програми за обучение с ниска ефективност на обучението....

С едно изречение - стига са откривали колелото ...Стандарти, програми и критерии за израстване, като на тези 500 университета и тогава може да се мисли за класации !
0
 
34
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Има шанс да влезем в топ 500 на световните университети"

Смях в залата. Щеше да бъде много по-достойно за професора, ако просто си мълчи и не обелва дума по въпроса.
1
 
38
 
2
преди 3 месеца
Самочувствието на тези хора е доказателство за безмерната им глупост.
Всъщност е голям срам за политиците и академичната общност, че докато в различни други неща сме в топ 100-130 в света нямаме нито един университет поне в топ 100.
Като чуя приказките на такива образи все се сещам за хвалбите на някой простт неук овчар, който се гордее с това, че неговото унуче е първото в селото, което може да чете и да пише, докато из градовете това отдавна важи за всички хора.
А се имат за кой знае какво тия ограничени балкански тъъпири. Що не вземат поне те да завършат някой университет от топ 100 поне да видят как се прави вместо да се надуват тук като безмозъчни мисирки?
Нямам думи просто... топ 500 моля ви се... в кой век сте заседнали драги български академици? Или сте просто псевдо-академици.

Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце