IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решава ли проблемите по-висок лимит на застраховка „отговорност на туроператора“

Да се инициират нормативни промени за доближаване на функциите на застрахователя с тези на гаранционния фонд, предлагат от АБТТА

17:08 | 26.11.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Действащата в момента застраховката "Отговорност на туроператора" с разписаните по закон застрахователни лимити изпълнява напълно функцията си и осигурява адекватна защита на туристите, ползващи пакетни пътувания. Това заявиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) по повод намерението на Министерството на туризма да обсъжда увеличаване на минималния лимит на задължителната застраховка.

Според Асоциацията основният стимул на ведомството да инициира промени е големият брой туроператори, които са застраховани на минимален лимит на застраховка - 1154 по данни на министерството.

Припомняме, че министърът на туризма Николина Ангелкова обяви създаването на работна група, за да се обсъди увеличаване на минималния лимит на задължителната застраховка. Идеята е да се предложат текстове за законодателна промяна, за да се гарантират интересите на туристите, каза министърът.

Данните на Министерството на туризма показват, че от общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 хил. лв. и само 18 са с над 1,4 млн. лв. Според министъра тези граници не биха могли да удовлетворят претенциите на клиентите. 

Според Асоциацията на туроператорите обаче министерството не е направило достатъчно задълбочен анализ защо е такъв броят на застраховките на минимален лимит. Причината е, че голяма част от тези туроператори работят в областта на входящия туризъм - те не продават пакети на крайни клиенти и няма необходимост от сключване на застраховка "отговорност на туроператора", която е насочена единствено в полза на потребителя. От организацията припомниха, че именно тези туроператори генерират приходите от туризъм в България и броя туристи, които всяка година нарастват. Мярката би била удар по този бизнес, заявиха от АБТТА.

Наред с това от Асоциацията посочват, че българският потребител е много добре защитен. Според нашето законодателството ние застраховаме от порядъка на 50 на сто от оборота, генериран от туристическите пакети, докато в останалите европейски страни нормално се застраховат между 10 и 30% от този оборот. От организацията смятат, че е нужно вниманиетона администрацията да се насочи върху контрола и мониторинга на декларираните обороти, тъй като застрахователните прагове се определят на база деклариран оборот и застрахователите би трябвало да осигурят по-сериозен контрол.

Системата функционира добре, показа го и случаят с фалита на Астрал холидейс, защото всички бяха обезщетени. Администрацията трябва да се фокусира върху друг проблем – за неравнопоставеността при защитата на потребителите по отношение на туристическите пакети и авиационните услуги, защото при фалит на авиокомпания потребителят не е защитен за сумите, които е платил. А имаше няколко такива фалита в последно време, посочиха от организацията.

„Ако трябва да работим за по-добра осигуреност, да се фокусираме върху системи за ползване на единични услуги и засилване на контрола при деклариране на оборотите от туристически пакети“, обобщи позицията на Асоциацията.

От АБТТА обърнаха внимание и на друг аспект от застраховката "Отговорност на туроператора". Според туроператорите не са проблем праговете, а моментът на задействане на застраховката. В законодателството не е много детайлизирано каква точно е тази застраховка - за фалит или за неплатежоспособност, и това трябва да се изчисти в законодателството, да се детайлизира моментът на задействане на тази застраховка.

Всеки трябва да носи своята отговорност - контролните органи и застрахователите, смятат от организацията.

Представителите на АБТТА застъпиха и тезата, че ако се тръгне към нормативни промени, те да бъдат в посока доближаване на функциите на застрахователя с тези на гаранционния фонд. Той цитира данни, според които в България над 3000 са регистрираните туроператори и турагенти, като те внасят всяка година 10 - 14 млн. лева приходи към застрахователите. От 2011 г. досега застрахователите са прибрали над 80 млн. лева, а изплатените суми са максимум 5 млн. лева, изчисляват от Асоциацията. При такива приходи на застрахователите, ние не можем да намерим начин, по който потребителят да бъде защитен на сто процента, както това става чрез гаранционен фонд, коментираха специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още