IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад на промишленото производство през юни

Най-голямо намаление и на месечна, и на годишна база НСИ регистрира в добивната промишленост

13:11 | 08.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През юни промишленото производство в България рязко спадна с 3,6% на годишна база, като на месечна база намалението на сезонно изгладения индекс намалява с 1,9%, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)


 

Месечни изменения

През юни намаление спрямо месец по-рано НСИ регистрира в добивната промишленост - с 12,5%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%, и в преработващата промишленост - с 1,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 33,4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 13,8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8,1%. По-съществено увеличение е регистрирано при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 9,5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4,8%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени)

Годишна промяна

На годишна база спад на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 20%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,6%, и в преработващата промишленост - с 1,7%.

По-значителен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 47,1%, на основни метали - с 21%, на облекло - с 11,8%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10,4%. Най-голямо увеличение е отчетено при: печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 15,2%, производството, некласифицирано другаде - с 10,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10,3%. 

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Това са прекрасни новини, иска ми се да разцелувам направо статистиците от НСИ. Скоро ще имаме тази прекрасна поредица от събития:1. Масови уволнения и рязък ръст на безработицата2. Рекорден брой длъжници, които не могат да плащат кредита за мечтания галъбарник, 50 кв. чиста площ, 75 на хартия, среден размер на кредита от 80 хил. евро3. Разък спад на приходите за хазната и ръст на бюджетния дефицит до 10% от БВП годишно4. Втора много по-голяма вълна от уволнения в строителството, банките, логистиката, IT и много други5. Тотален срив на най-големия пазар в страната, хиляди фалшиви инвеститори спекуланти с останали с пръстче отзад, хиляди балъци купили на зелено, които ще трябва да пият една голяма чаша студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още