Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Росен Желязков: ЕК ще подкрепи исканията ни за Пакета мобилност I

Министърът на транспорта съобщи, че страните единомишленици настояват за отпадане на спорните текстове

Росен Желязков: ЕК ще подкрепи исканията ни за Пакета мобилност I

Снимка: Министерството на транспорта

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц заяви, че Европейската комисия ще подкрепи отпадането на връщането на превозното средство, забраната за ползването на седмичната почивка в кабината, както и увеличаване броя на операциите, които не попадат в обхвата на командироване.

Още по темата

Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков за обсъжданата тема за Пакета мобилност I  на срещата на върха на министрите на транспорта в Лайпциг.

„С Литва и Латвия не сме променили виждането си за последиците от въвеждане на правилата на Пакета за мобилност I в рамките на Европейския съюз. Единомислещите оставаме непоколебими“, посочи той, цитиран от пресцентъра на транспортното ведомство.

Росен Желязков посочи, че ще продължат координираните усилия заедно с другите страни, от групата на единомислещите, за промяна на текстовете, които ще са съобразени с националните интереси.

Министърът подчерта, че пред еврокомисаря Виолета Булц настойчиво е бил поставен въпросът за ролята на Европейската комисия в търсенето на решение по темата. Той е категоричен, че Комисията трябва да изиграе решаващата роля на арбитър между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент за преодоляване на противоречията по спорните текстове, за да се постигне „удовлетворяващ за всички страни членки законодателен резултат“.

В рамките на Международния транспортен форум, министър Росен Желязков е обсъдил със своя колега от Китайската народна република Ли Ксяопенг възможностите за развитие на транспортните връзки Европа-Азия, съобщи пресцентърът на транспортното министерство.

От прессъобщението се разбира, че в Лайпциг министърът е провел работна среща с генералния директор на Асоциацията на европейската железопътна индустрия (UNIFE) Филип Ситроен. Основен акцент на разговорите между двамата е била темата за внедряването на интелигентни транспортни системи в железопътната инфраструктура, които да гарантират безопасността на превозите, както и да осигурят оперативна съвместимост на железопътната мрежа.

Двамата са коментирали и финансовата рамка, предвидена от европейските фондове за изпълнението на проектите в сектор „Транспорт“ през следващия програмен период. Обсъдили са и развитието на инфраструктурата в страните от Западните Балкани, както и интегрирането ѝ в Трансевропейската транспортна мрежа.

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев: Искането на Борисов за свикване на ВНС е пренебрежение към Конституцията