IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росица Матева: Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически

Още около 2000 машини ще са необходими за организацията на вота

11:26 | 05.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това. Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия, по повод обсъждата възможност президентските и парламентарните избори да се проведат на една дата. 

Организирането в един ден ще е малко по-евтино за бюджета, ще се спести от логистика и командировъчни, коментира Росица Матева.

При избори 2 в 1 ще се наложи закупуването на още около 2000 машини. В такъв случай ЦИК ще обяви обществена поръчка.

Не мисля, че гласуването ще е сложно, предстои информационна кампания. Ако изборите са отделно, е хубаво да има поне две седмици между единия и другия вид избор за пренастройване на техниката, заяви говорителят на Комисията.

Според нея ще е по-добре изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т. е. на 14 ноември. Ако двата вида избори са отделно, ще е доста притеснително времето за настройване на машините, стана ясно от думите й.

Росица Матева коментира, че очаква по-висока активност при организация 2 в 1.

Ако прецени законодателят, че може да се гласува с машини и с хартиени бюлетини, е по-добре секциите да бъдат разделени. Смесването на двата вида гласуване в една секция не е правилно и води до „страшно много грешки“. За да се случи това, е нужна сериозна промяна в Изборния кодекс, смята Росица Матева.

При машинното гласуване се елиминира субективният фактор,  каза тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още