Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Русия ще спре изцяло транзита на природен газ през Украйна

ЕС трябва да купува суровината през Турция, стана ясно след срещите на еврокомисаря Шефчович в Москва

Русия ще прекрати изцяло транзита на природен газ през Украйна и ЕС ще трябва да купува суровината от Турция, стана ясно след срещитe на европейския комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович в Москва.

Съобщението, което беше определено като "изненадващо" от Шефчович, направи ръководителят на "Газпром" Алексей Милер. При това положение ЕС има максимум няколко години да подготви своята инфраструктура, за да купува газ от Турция, обясни още Милер след срещата си с Шефчович, пише руската агенция ТАСС.

„За да се вмести в сроковете, работата по строителството на магистралните газопроводи в ЕС трябва да започне още днес“, категоричен беше Милер.

Още по темата

С тези думи от газовия гигант потвърдиха намеренията на руското правителство да заобиколи България и да изгради газопровод по дъното на Черно море, но излизащ на турския бряг. Идеята „Турски поток“ беше лансирана още през декември, макар и официално писмено заявление за край на „Южен поток“ да не е изпратено до страните, които участват в проекта.

След посещението на Шефчович в Москва стана ясно още, че преговорите на ниво ЕС – Русия по отношение на доставките на енергоносители ще бъдат подновени до края на този месец. Темата ще е водеща и на срещата на министрите на външните работи на ЕС, която ще се проведе на 19 януари, коментира европейският комисар, след като разговаря с енергийния министър на Русия Александър Новак.

От думите на Шефчович става ясно още, че ЕС ще обсъди възможността да купува газ от Турция. Количествата ще бъдат между 50 и 60 млрд. куб. метра газ годишно, а плановете на „Газпром“ да прекъсне изцяло транзита през Украйна са в ущърб на компанията и ще навредят на имиджа й като надежден доставчик, но идеята трябва и ще бъде дискутирана в Брюксел.

Ако ЕС приеме тази идея обаче ще бъде сложен край на плановете на българското правителство за създаване на газов хъб край Варна, защото един от основните източници на газ трябваше да бъде Русия по частично изпълнено трасе на „Южен поток“, покриващо само морската част на газопровода.

Преди дни в Брюксел премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че хъбът ще се пълни и от местен добив от находищата в блоковете„Силистар“, „Терес“ и „Хан Аспарух“ в Черно море. Проучванията в тези блокове обаче все още не са приключили и добивът на природен газ от находища там все още е хипотетичен. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 2 години
"ЕС трябва да купува суровината през Турция, стана ясно след срещите на еврокомисаря Шефчович в Москва"
Трябвало е да им изяснят " --"ОТ"--- Турция! ' Така де, никакви контакти с лошите руснаци! Ако европейците се нуждаят от руски суровини, Турция е мястото да си ги търсят срещу съответния комисион разбира се. Ако не им оттърва ей ги на САЩ току отвъд Атлантика! ;)
1
 
10
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Малко е за да има ефект трябва да спре и северен поток.Тогава ще настъпи мир
любов и разбирателство в Украйна.

Още от Икономика и политика
Президентът: Иновациите са ключът за използването на потенциала на икономиката