Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Русинова: Социалното предприемачество цели социално въздействие, а не печалба

От есента стартира консултантска помощ, за да може социалните предприятия да станат устойчиви

Русинова: Социалното предприемачество цели социално въздействие, а не печалба

Снимка: Pixabay

Социалното предприемачество има за цел постигането на социално въздействие, а не генерирането на печалба за своите собственици. Това каза по БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Социалното предприемачество първо развива предприемачески умения в хората, които работят и могат да го организират. Второ, дава възможност наистина за трудова интеграция на хора, които иначе много трудно биха си намерили работа, поясни тя. 

Още по темата

Социалните предприятия у нас много трудно могат да устоят на конкуренцията, затова от министерството не само с първоначалното създаване са подпомагани, но и се правят първи стъпки към първите микрокредитни схеми. Става въпрос за ниско лихвени кредити с лихва от около 3% до 25 000 евро.

От есента на тази година стартира и консултантска помощ в размер 5000 лева, за да може социалните предприятия да станат устойчиви. Общият бюджет е почти 45 млн. лева. 90% от ОП "Развитие на човешките ресурси" вече е почти договорена към различни схеми.

Целта на ОП "Развитие на човешките ресурси" е създаването на необходимата инфраструктура, както и да се осигурят заплатите в първите шест до 12 месеца.

Експерти прогнозират, че до 2021 г. социалната икономика ще произвежда 2% от БВП на България при 0,75% в момента. Възможно е и чувствително да намалее безработицата сред уязвимите групи - до два пъти.

В ЕС социалната икономика е сравнително нова, съществува от 2009 година. В момента 14 милиона души са заети в нея. В България започва да се развива от 2012 година с приемането на Националната концепция за социална икономика. Предприятията, които се самоопределят като социални в България са 4 800, но експертен анализ е установил, че около една трета от тях не отговарят на изискванията.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
По-важното от изминалата седмица