IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Стефанов: Не очаквам появата на нови политически играчи

Оставката на кабинета "Борисов" няма да доведе до осезаеми финансови сътресения, заяви експертът от Центъра за изследване на демокрацията

13:04 | 22.02.13 г.
Руслан Стефанов: Не очаквам появата на нови политически играчи

Ефектите от оставката на правителството на Бойко Борисов няма да са толкова драматични. Вече е приет бюджетът за текущата 2013 г., освен това са договорени средствата по Европейските фондове. Работата по магистралите и проекта Дунав мост 2 продължава и се очаква всички процеси в страната да продължат нормалното си функциониране, разбира се, до колкото е възможно.

Това каза за Investor.bg  Руслан Стефанов, икономист и експерт в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИК).

"Като цяло няма конкретни обстоятелства, които да ни карат да вярваме, че ще има сериозни сътресения в държавата, в резултат на оставката на кабинета. Разбира се, възможна е до някаква степен дестабилизация, но това е нещо очаквано", поясни той.

По негови думи служебното правителство не би трябвало да повлияe на фискалната или финансова стабилност на страната. "Така или иначе то ще има ограничени правомощия, които ще бъдат определени от държавния глава Росен Плевнелиев", посочи Стефанов.

"Гледайки предварителното разпределение, вероятно в следващия кабинет няма да има политическо мнозинство. Крайно възможни са коалиции, въпреки че Бойко Борисов не веднъж се е обявявал против тях", коментира икономистът.

Според него липсата на подобно политическо мнозинство обаче може да се отрази на подготовката на проекти за следващия програмен период. "До някаква степен ще е по-трудно да бъдат взимани по-големи и кардинални решения във връзка с управлението", допълни той.

Стефанов не очаква появата на нови „политически играчи“, нови малки партии или граждански сдружения. " По правило малките партии и организации работят на принципа на сателит около по-големите. В този случай обаче оставката на Бойко Борисов се оказа наистина изненадваща  за опонентите му и те едва ли ще успеят да реагират достатъчно бързо и адекватно, като лансират нови по-малки партии, групи или сдружения. Все пак за учредяването на нова партия и участието й в предизборната кампания са нужни не малко финансови и организационни ресурси", допълни той.

Икономическите платформи и на ГЕРБ, и на БСП, които ще бъдат и основни конкуренти в бъдещите избори, притежават както леви, така и десни елементи. Някои елементи от тях се припокриват, но някои имат ясно изразени различия и позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още