Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 15,6 млн. лева ще се финансират проекти с иновации в земеделието

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 януари

С 15,6 млн. лева ще се финансират проекти с иновации в земеделието

Снимка: Pixabay

Проектни предложения на стойност над 15,6 млн. лева са одобрени по мярката за иновации от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Финансирани ще бъдат общо 26 проекта, съобщи земеделското министерство.

До момента по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ са сключени десет договора на стойност над  6,3 млн. лева, като продължава подписването на договори с останалите одобрени кандидати.

Още по темата

Проектите на одобрените оперативни групи, по които са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, са разработени в различни сектори на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Те са насочени към устойчиво биологично управление на почвеното и хидропонно производство с полезни микроорганизми, развитие на екосистемите чрез внедряване на методи за мониторинг и биологичен контрол.

Договорени са и проекти за дигитализиране на биологично пчеларство, както и за разработване и внедряване в практиката на нови методи за повишаване на репродуктивните способности на пчелните семейства.

Ще бъдат финансирани и проектни предложения за въвеждане на високо иновативни технологии при хранене на бройлери и кокошки, изпитване на нови технологии при производството на пъдпъдъчи яйца, създаване на високопродуктивни племенни стада за производство на хибридни патета-мюлари и други.

Още по темата

От земеделското министерство информират, че договорените проекти са за подкрепа на сътрудничеството между оперативни групи от земеделски стопани, екипи от учени, преподаватели от университети и представители на научни институти. Сред тях са Институтът по аграрна икономика – София, Аграрен Университет – Пловдив, Институтът по зеленчукови култури „Марица“ - Пловдив, Земеделският институт – Стара Загора, Институтът по декоративни и лечебни растения – София, Институтът по животновъдни науки – Костинброд, Лесотехническият университет и Институтът по криобилогия и хранителни технологии – София.

Целта е да се създаде благоприятна среда за иновативни решения в практиката, като се подкрепят проекти, насочени към разработване и тестване на нови продукти, процеси, методи и технологии или към доразвиване и адаптиране на съществуващи продукти и практики.

От Министерството на земеделието, храните и горите припомнят, че поради проявения интерес към разработване на проектни предложения, насочени към иновации в сферата на селското стопанство, както и наличието на свободен финансов ресурс, беше отворен втори прием по подмярката. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 януари 2021 година. Бюджет по него е над 20,6 млн. лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари