Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сачева: Работодателите не познават добре някои от наложените мерки

Трябва да има симетрия между цели и ресурси, категоричен е социалният министър

Сачева: Работодателите не познават добре някои от наложените мерки

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Част от мерките, които българското правителство е реализирало в подкрепа на работодателите у нас, все още не се познават добре, заяви в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева.

„Можем непрекъснато да се замеряме с числа. Мерките не са универсални, но са адекватни на ситуацията и на ресурсите, с които разполагаме. Трябва да има симетрия между цели и ресурси. Не можем да си поставяме цели, за които нямаме ресурси, с които да ги обезпечим. Част от мерките като че ли все още не се познават достатъчно добре от работодателите. Има по-скоро недоверие, че няма да се получат средства, отколкото дълбоко познание на това какво реално се предлага. Комбинацията от различни мерки, които работодател може да използва, да кажем "80/20", "80/0", каквато е последната мярка за 24 лв., заедно с кредити, заедно с грантове, които се дават по линия на Министерство на икономиката, биха могли да дадат възможност на един работодател да премине през кризата. Според мен значителна част от мерките не се познават. За мярката "60/40" още хората не знаят, че много отдавна е променена и не е тази, която действаше от март до май месец“, каза социалният министър. 

Още по темата

В момента на сегашния локдаун 356 000 са осигурените лица, които остават без работа. Има и много родители, които не работят, тъй като са затворени детските градини.

„10 700 родители са кандидатствали по мярката, която им е в помощ. От понеделник до сега за мярката от 24 лв. на ден са подали документи 1400 работодатели за около 6000 души“, съобщи Сачева.

Тези хора получават по 12 лв. на ден, защото са били осигурявани на 4-часов работен ден. Хората трябва да познават своите осигурителни права и да ги отстояват, заяви Сачева.

Помощта, която е за декември, ще бъда изплатена след като изтече месеца – през януари догодина, точно както получаваме заплати. Сега тази служителка трябва да е получила заплатата си за ноември от работодателя си, каза социалният министър и отбеляза, че се правят авансови плащания на помощта, за да може хората да посрещнат празниците.

„Успяхме да запазим 250 000 работни места. Заедно с работните места, успяхме да запазим и доходите. Бяхме упреквани за това, че търсим самоучастие от страна на работодателите, но виждате, че в период на криза е важно не просто да запазиш работата си, но да можеш да запазиш и доходите си. Едва сега в мярката за затворени бизнеси не искаме самоучастие от страна на работодателите и даваме 80 % от минималната работна заплата, но във всички мерки досега се стремим да запазим и доходите“, каза социалният министър.

Сачева съобщи, че държавата прави всичко възможно, за да осигури прехраната на социално слабите, засегнати от кризата. 470 000 пакета храна ще бъдат раздадени по програмата "Топъл обяд", която обхваща 40 000 души и ще бъде удължена и през следващата година.

Ще се удължи и мярката за безлихвените кредити за физически лица, за които гарант ще е Българската банка за развитие, съобщи социалният министър.

„Още през лятото предприехме действия. Подадохме сигнали до прокуратурата и извършихме още проверки“, каза Сачева, която е категорична, че замесените в случая ще бъдат наказани.

Всички 28 домове за психично болни ще бъдат закрити. До 2035 г да няма да има домове. През последните години деинституционализиране на децата в домовете, каза Сачева и отбеляза, че в миналото тези институции нарочно са строени в отдалечени места, за да бъдат държани техните обитатели далеч от обществото, а там няма адекватен персонал, който да се грижи за пациентите.

Около 2300 служители в Бюрата по труда, които в момента са свръх натоварени. Освен регистрацията на безработни, те обработват и документи за кандидатстване по различните мерки, което прави по 10 000 досиета на ден, докато преди за сравнение са били 2 000, каза Сачева и помоли хората да бъдат търпеливи.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
3
 
9
driverf1 до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Той от сега ако започне да се учи и "тираджия" няма да стане.....Интересно защо някои хора си мислят,че управлението на тежкотоварен автомобил е толкова лесно и просто,колкото изглежда.....
1
 
4
 
8
zelka007 до: Лъчо
преди 1 година
не те знам с какво се занимаваш . един личен съвет - не тегли кредити !!! още 2-3 години ще е калпаво за работа , а кредитите започваш да ги връщаш след 6-я месец , имаш-нямаш работа ... :))) ... кредитите са за некой дето бръмчи в банка , държавни служби , агенции , лекари , зъболекари - дето си получва заплата , не са за такива като нас . виж си браншът/дейността в този списък и прецени за къде се пласираш ... има препратки към съответната служба ... https://coronavirus.bg/bg/merki/ikonomicheskiако ще кандидатстваш по някоя от програмите за безвъзмездни средства ти трябва посредник по еврофондове . сам , или счетоводната къща дето ти върши работа , нема да се оправите , засукано е подаването на документи и отчитането на проектите . потърси някой дето се занимава с малки проекти , щото има такива дето бръмчът само на големи проекти и имат твърди тарифи от хилядарка нагоре и направо си ти казват че няма да се занимават с теб ...две неща ти трябва ... грамотен счетоводител и посредник дето работи с малки суми по европроекти ... сам нема се оправиш . не е сложно , но има тънки места . можеш само от една мярка да се възползваш ... !!!в краен случай тираджия не е лоша професия ... постоянно се търсят ... :)))успех ... !!!
5
 
7
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не знаех, че сме на изпит по Български. Ако имате компетентно мнение по темата, моля споделете. Или ще правим злобни коментари на две ракии.
1
 
6
 
6
abdul до: Лъчо
преди 1 година
Няма профилна снимка
ало, доктор хаУс, мильоните те чакат.
2
 
4
 
5
ing5rov до: Лъчо
преди 1 година
може , ама първо се ограмоти ... че ми писнА на дъртия от неграмотни "бизнесмени " ...

Още от Икономика и политика
Има ли България концепция за външнополитическите си интереси?