Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сачева се захваща с проблемите на младежите, които нито работят, нито учат

Специална карта ще идентифицира 160 хиляди младежи у нас от тази група

Сачева се захваща с проблемите на младежите, които нито работят, нито учат

Снимка: Pixabay

Министерството на труда и социалната политика се заема с мерки в помощ на около 160 хиляди младежи в България, които нито работят, нито учат. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева по време на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население.

Социалният министър планира да идентифицира тези младежи на карта. „Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 хил. младежи, които нито учат, нито работят. За целта ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда”, обясни Сачева, цитирана от БНТ.

По думите й финансирането може да е по линия на Плана за възстановяване и устойчивост и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, които акцентират на мерки срещу младежката безработица. В Националния план за действие по заетостта също ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта. 

Още по темата

Високият дял на младите, които не учат и не работят, са във фокуса на новата Национална стратегия за младежта 2021-2030 г.

Делът на младите хора в България (15-24 г.), които не учат, не работят и не се обучават (т. нар. NEETs) бележи тенденция на намаляване, но остава висок в сравнение със средните стойности за държавите от ЕС.

През 2018 г., по данни на Евростат, делът им в България във възрастовата група 15-29 години е 18,1% при средно 12,9% за ЕС. Сред мъжете в България този дял е 14,6%, а сред жените – 21,8%. Тази група млади българи ще бъде обект на специални мерки от страна на институциите с цел понижаване на техния брой.

Това е заложено в стратегията, която е в процес на разглеждане.

По данни на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), публикувани наскоро, всеки шести младеж в Европейския съюз е загубил работата си заради икономическите последици от пандемията. Според данните през септември 2020 г. равнището на безработица сред младежите в ЕС е 17,1% и е нараснало значително в няколко страни. Сред тях са Испания (40,5%), Италия (29,7%), Франция (19,6%). В България процентът на безработните младежи е 18,3%.

Коронакризата е влошила положението на младите хора, които не са заети, не се образоват или обучават. Броят им, особено в страни като Италия, Гърция, България и Румъния, се увеличава. Това включва най-уязвимите хора, изложени на висок риск от маргинализация, бедност и трайно изключване от заетостта, посочва се в анализа на ЕКП.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
dikens15 до: ing5rov
преди 7 часа
Няма профилна снимка
Те в това министерство само такива поставят, за да могат да прокарват и налагат *** си закони по- лесно. Целта е една и тя е да бъде разбито семейството, такова, каквото го знаем.
0
 
0
 
6
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 7 часа
Няма профилна снимка
Май си се подкарал отрано тая сутрин?! На кой да удрят данъци?? Не четеш ли, че са безработни!!
0
 
2
 
5
dikens15 до: zelka007
преди 7 часа
Няма профилна снимка
Комунистическото ти мислене никой не може да промени, нали???!! Само констатирам. За съжаление всички “ нови капиталисти “ и “ десни демократи” са като теб.
Проблем всъщност няма, кой каквото иска да прави, стига да не върши престъпления. Кой млад човек е луд да работи за 600 лева при положение, че на час път от България е в състояние да взима в пъти повече, при това без шефовете да ги третират като крепостни селяни( какъвто е масовият случай в България).
1
 
3
 
4
ing5rov до: zelka007
преди 22 часа
ами ергенски данък да въведем ли ... щото ромете нема да плащат , ама тебе дъртата бръскалка дето само котки отглежда , ше те касае ... : )))
3
 
2
 
3
Dr. Vatnikov до: zelka007
преди 23 часа
Няма профилна снимка
Може и без тухларни - удряй данъци до посиняване и това е. Прогресивни, с всяка година да се увеличават.

Още от Икономика и политика
Работодателите стават все по-креативни в предлагането на допълнителни придобивки