IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шаламанов иска свикване на съвета по сигурността заради българи в ИД

Има косвени доказателства за наличие на сънародници в редиците на ислямистите

21:26 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще поиска свикване на Съвета по сигурността при премиера заради ситуацията с чуждите бойци в „Ислямска държава”, съобщи bTV.

Има сигнали за замесени българи, данните обаче са противоречиви. До момента няма категорични доказателства за български бойци под знамената на джихадистите, но може да се говори за косвени доказателства.

Източници в разузнаването обясняват, че става дума за непреки доказателства, а именно - открити български документи за самоличност от наши партньорски служби. Физическо присъствие на български граждани обаче още не е доказано.

По данни на националната разузнавателна служба 900 бойци от Балканския полуостров се бият под знамената на „Ислямска държава”.

Военният министър потвърди, че според партньорските служби има данни за замесени българи в размирните територии на Ирак и Сирия.

Според българското разузнаване данните са противоречиви. Има например информация за човек, задържан в Западна Европа, който оказвал логистична помощ на терористични структури, но не е участвал в терористични действия.

Гранична полиция обясни, че не може да предостави статистика за българи, пътуващи до Близкия Изток, попадащи в профила на възможни доброволци за „Ислямска държава”.

По тази линия МВР обаче работи плътно с ДАНС и НРС. Разузнаването е подало на Гранична полиция данните на хора от Западните Балкани, за които се смята, че се бият в редиците на ислямистите. Бройката им е 900.

Към момента в МВР отричат да имат информация за родни ислямисти, заминали да се бият за халифат, но в центровете от закрит тип на дирекция "Миграция" има задържани 20 чужденци, проникнали с бежанската вълна, които се вписват в профила на джихадистите.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още