IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се приеме ли нов закон за адвокатурата

Трябва да се помисли за имуществена отговорност на съдиите при незаконосъобразни актове, смята адвокат Райна Аврамова

16:48 | 20.01.20 г.
Ще се приеме ли нов закон за адвокатурата

Софийските адвокати ще изберат своя председател през тази седмица. Шестима са кандидатите да оглавят Софийската адвокатска колегия. Сред тях е Райна Аврамова.

"Адвокатската професия няма едно изразено деление мъж-жена, така че се чувствам комфортно и с удоволствие бих дебатирала с моите опоненти всички идеи. Моят екип включва адвокати със стаж 5-31 г. Имаме добри млади попълнения. Всички сме нови лица за управлението за Софийската адвокатура, което дава възможност да ни се даде кредит на доверие, за да реализираме задачите и целите си", посочи Аврамова.

Според нея промените са необходими, особено след като в последните години адвокатурата е била „изключително разединена”. “Всички те обаче трябва да започнат от Софийската адвокатура, в чийто състав влизат 6200 адвокати", посочи адвоката.

По думите на Аврамова към момента настоящият адвокатски съвет не качва протоколите от заседанията си на сайта на Софийската адвокатура.

“Там не може да се види какви решения са взети и кой от членовете как е гласувал за съответното решение. Нямаме публичност на заседанията", твърди тя и настоява да се помисли за търсене на имуществена отговорност на адвокатския съвет.

Тя уточни, че става въпрос за дисциплинарните производства, при които адвокатският съвет излъчва обвинител измежду списък. Аврамова настоява и за дисциплинарна отговорност на съдиите за поставени незаконосъобразни актове.

"Другата ни важна идея е обявяване публично на дисциплинарните съдилища със заличени лични данни, както прави ВКС. Важен етап е и дигитализацията, за да има електронен достъп до делата, убедена е тя. – В адвокатурата не можем да си затворим очите и пред грубото отношение на някои магистрати.”

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още