Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще влязат ли частни инвестиции в обновяването на сградите?

Публичните ресурси да се претворят във финансови механизми, съветва д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект

гледано: 2828   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Единственият начин да изпълним целите, които са заложени в Националната стратегия за обновяване на сградите, е като използваме наличните публичните средства, за да стимулираме частните инвестиции в обновяването на сгради. Това заяви д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие".
Още по темата

"Сметката, която може да направим, сравнявайки заложеното в стратегията и наличното в Плана за възстановяване и устойчивост, показват, че финансовият ресурс, който е наличен в момента, е около една трета от този, който би ни бил необходим в периода до 2030 г.", пресметна той.

От думите на д-р Цанев стана ясно, че енергийната ефективност на сградите заема важно място в Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Предвидени са около 1,5 млрд. лева за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Обновяването, ако бъде изпълнено правилно, може да допринесе за икономическото възстановяване. Този ресурс трябва да бъде запазен в плана, но трябва да бъде управляван по един различен начин", коментира директорът на ЕнЕфект.

Според д-р Драгомир Цанев един от проблемите в програмата за енергийна ефективност е начинът на структуриране на финансовите инструменти.

"Повече от шест години говорим, че 100% грантово финансиране на обновяването на жилищните сгради е порочна практика, която представлява бариера към все по-качествените обновявания на сгради. По този начин нямаме възможност да привлечем частен капитал", обясни директорът на ЕнЕфект. - Нашето предложение е публичните ресурси да се претворят във финансови механизми, да се спре практиката на 100% грантово финансиране, а публичният ресурс да се използва за структуриране на финансови механизми."

От думите му стана ясно, че трябва да се разбие митът, че изолацията и смяната на прозорците са единственото нещо, което се случва при обновяването на сградите.

"Нашият подход винаги е бил насочен към цялостното обновяване на сградите, в което мерките по сградната обвивка като изолацията и подмяната на прозорци, се комбинират с мерки по системите на сградата с приоритетно използване на възобновяеми енергийни източници", посочи д-р Цанев.

Как да се направи комуникацията с гражданите за сградното обновяване? Как се осигуряват здравословни условия в обновените сгради? Склонен ли е българинът да инвестира собствени средства в програмите за енергийна ефективност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Почти 27% от нефинансовите предприятия отчитат намалени продажби през август