IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще замени ли Европа свободата за сигурност?*

Старият континент ще се промени, както САЩ след 2001 година, заяви Кристалина Георгиева

09:41 | 24.03.16 г. 8
Ще замени ли Европа свободата за сигурност?*

Посоката, в която трябва да вървим в Европа, е малко по-малко свобода срещу повече сигурност. Това заяви в интервю за Bulgaria ON AIR еврокомисарят ни Кристалина Георгиева.

Тя коментира още: "Светът се промени. Рисковете са по-големи, шоковете са по-чести. По думите й воюващите като „Боко Харам“, „Ал Кайда“, „Ал Шабаб“ и през последните години „Ислямска държава“ не се стремят да съставят официално правителство и да имат признание, а това създава територия за една необичайна жестокост.

Тя смята, че Европа ще се промени, също както САЩ след атаките през 2001 година.

"Американците построиха в обществото си способност да приемат, че има малко ограничаване на свободите срещу много по-голяма сигурност. И второ - да го приемат като отговорност на всички хора. Там постоянно се напомня да имат внимание към опасността. В Европа ние все още малко изоставаме в това отношение", допълни еврокомисарят.
Тя посочи, че можем да имаме и свобода, и сигурност, и даде пример с Израел.

"Те не са продали ценностите си, това е демократична страна, но с много по-обществена дисциплина, когато става въпрос за сигурност", смята тя. 

По думите й американците много по-активно следят разговори, които могат да дадат индикация за терористични действия.

Във връзка с атентатите в Брюксел, които отнеха отне живота на десетки души, еврокомисарят коментира, че ще има приоритизиране на бюджета заради миграционната криза. Като пример за такива разходи тя посочи повече техника за бърза регистрация на пристигащите в Европа.

На въпрос защо общата евроагенция за сигурност не се случва, Кристалина Георгиева каза, че до атентатите в Париж и в Белгия може би все пак е имало надежда най-лошото да не се случи.

„Трябва да има здравословен баланс между сигурността и свободата“, заяви посланикът на Белгия в София Аник ван Калстър пред Bulgaria ON AIR.

Тя се надява след атентатите в Брюксел свободите да не бъдат изцяло отнети и гражданското общество да оцелее.
По думите й в момента белгийското правителство работи по това да продължи разследването и да се възстанови нормалния ритъм на живот в страната.

„Белгийците демонстрираха силата на духа си. След терористичните атаки в Брюксел те не останаха по домовете си, а излязоха навън и показаха, че не ги е страх“, заяви Аник ван Калстър.

Тя благодари за цялата подкрепа, която е получила през последните дни. „Знаехме, че това може да се случи в Брюксел“, отбеляза посланикът. Тя смята, че при терористичните атаки във вторник не е получена правилната информация на време.

Живеем в условия на война, заяви пред Нова телевизия евродепутатът Илияна Йотова, която е била в Брюксел по време на атентатите.

"Случилото се в Париж и Брюксел доказва, че светът наистина е друг. Тези лакирани декларации и резолюции, които толкова години се пишат, са празна хартия. Европа трябва да осъзнае, че е на един нов етап", заяви евродепутатът.

Тя смята, че ако е имало обща координирана система на службите, Европа щеше да е много по-силна на международната сцена, защото в момента няма лидерски позиции нито по отношение на конфликтите в Близкия изток, нито в Африка.

По думите й има квартали в Белгия и Франция, в които хората са създали паралелна държава. Затова тя смята, че първо трябва да се влезе в тези гета и да се работи с децата.

Полицията и въоръжените армейски части по улиците не могат да предотвратят ефективно извършването на терористични актове. Единственият инструмент е специализирана разузнавателна дейност, коментира ситуацията в интервю за в. „24 часа“ евродепутатът Андрей Ковачев.

Той настоява за активен обмен на информация между партньорските служби и внедряване на агентура сред потенциално рисковите категории хора - както новопристигнали, така и тези, които вече второ-трето поколение пребивават в част от държавите членки.

„Преди всичко ни трябва единна европейска разузнавателна служба, която активно да координира работата по поделянето на отбранителния капацитет. Охраната на външните граници като споделена отговорност. Скандално е, че европейските разузнавателни служби все още не поделят достатъчно информация, свързана с тероризма. Всяка държава дърпа килимчето с информация към себе си. Националният егоизъм съществува доста видимо, както призна и вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер, че е нужна по-сериозна обмяна на разузнавателни данни, но аз смятам, че е нужна и европейска разузнавателна агенция, която да контролира информационните потоци и да реагира превантивно“, казва Ковачев.

Той настоява, че ако има и капка съмнение, че определена религиозна група не кореспондира с ценностите на демократичното общество, то представителите на тази религиозна интерпретация нямат място в Европа.

*Новината е допълнена в 11.02 ч.

„ЕС заедно със страните членки трябва да покаже, че сме готови да изгоним, експулсираме, депортираме моментално подобни хора, даже да не са участвали в терористични актове, но е доказано, че изповядват такава интерпретация. Подобни хора не трябва въобще да бъдат допускани на европейска територия“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Импе филма верно е готин, да видиш как се вербуват и праат тея атентати .... Все пак е филм, но има известна доза истина в него ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
е черпим те с един филм за бомбажии талибани не е лош кат ви мързи да четете ей поне да гледате нещо :))Cleanskinhttp://***.imdb.com/title/tt1598873/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Ами ЗАЩО да нямаме и двете - И свобода, И сигурност? За целта е необходимо едно просто нещо - да се смаже талибанската *** и да се изхвърли от Европа !!! В противен случай се оказва, че "правата" на тия диваци да нахлуват незаконно на континента ни, да се самообособяват в неприкосновени гета и да ни тероризират, стоят НАД нашата свобода и нашата сигурност !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 8 години
тази партенка е точно за наивни лаладжии като теб и другите опрнаджии :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ето бе *** Кристалинска краво ето кой ги прай атентатите .... ако ти мине министерската кола от там ти пожелавам гърмеж, че зарад вас стигнахме до тука ......САЩ: Има опасност за автобуси, спиращи на хотел "Плиска" http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sasht-ima-opasnost-za-avtobusi-spirashti-na-hotel-pliska-213715/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 8 години
а Вас госпожо кой ви от европейските граждани Ви е избирал и делегирл власт ...никой! Когато отидеш там след избори тогава имаш право да предлагаш каквото и да е ... за момента само доказахте че цялата комунистическа *** там за нищо не сатвате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Тая ***, Сталинка, всеки ден ли смятате да я налагате в "ЕФИР"! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Тая ***, Сталинка, всеки ден ли смятате да я налагате в "ЕФИР"! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още