IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сюлейман Гьокче: Усилено се работи по газовата връзка между България и Турция

Турският посланик в България е оптимист, че проектът може да бъде завършен още тази година.

21:48 | 19.03.14 г. 3
Сюлейман Гьокче: Усилено се работи по газовата връзка между България и Турция

Интерконкторната връзка между Турция и България може да бъде завършена много бързо, дори в рамките на тази година, заяви в ефира на Bulgaria On Air турският посланик в София Сюлейман Гьокче. Той подчерта, че се работи усилено по въпроса и допълни, че проектът е много важен за „енергийната сигурност и ценовата стабилност” в региона.

Той коментира и събитията около референдума в Крим и подчерта, че общественото допитване няма политическа легитимност. Посланик Гьокче посочи още, че Турция подкрепя запазване на целостта и суверенитета на Украйна по един демократичен начин. Той допълни, че притесненията на южната ни съседка са свързани с евентуално увеличаване на напрежението в региона.



„Притесненията, които има в Евроатлантическата общност, са ясни. Като страни-членки на НАТО от Източна Европа и черноморския регион първи бихме изпитали напрежението, което би могло да възникне в Украйна. То ще има политически и икономически ефект. С това са свързани нашите притеснения”, коментира Гьокче.

Помолен да коментира изказвания на политически лидери, че събитията в Крим могат да намерят израз и в България, турският посланик заяви, че „изпитва огромно уважение към българските институции” и не би било редно един посланик да коментира теми от вътрешния диалог в страната.

Той посочи, че разбира притесненията, но „Турция не е само съседна и приятелска страна, но и съюзна страна в рамките на НАТО и партньор в рамките на ЕС”.

„Следователно мога да подходя с уважение към направените изявления. Това е част от вътрешния диалог, но нашето желание е България да има просперитет, териториална цялост. Така беше по времето на Студената война, така е и сега,” заяви Гьокче.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Абе то с политическа воля само ако ставаха нещата... Викаш тия проект, ОВОС и т.н. стават с щракване на пръстите на бате Боко и на сергея. А Марица можеше и да стане, ако Боко не беше си сложил Гергов и Черепа да я строят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Dmirkata
преди 10 години
Ако политическата воля е действително налице , не само конектора ами и магистрала Марица може да е готова до края на годината. Но ние с едни ЕРПта сега се "разправяме" предизборно ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
"Интерконкторната връзка между Турция и България може да бъде завършена много бързо, дори в рамките на тази година".Или г-н посланника на Република Турция говори пълни глупости, или сме изгубени нейде из превода. Още няма междуправителствено споразумение, няма идеен проект, няма оценка на въздействие на околната среда, няма осигурено финансиране. Интерконектора щял да бъде построен още тази година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още