Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Служебните министри са дали 20 сигнала срещу кабинета „Борисов 3“ в прокуратурата

По досъдебното производство само за магистралите ще бъдат разпитани над 800 свидетели

Служебните министри са дали 20 сигнала срещу кабинета „Борисов 3“ в прокуратурата

През юли прокуратурата беше сезирана за действията на АПИ по разходването на средства от държавния бюджет. Снимка: БГНЕС

Общо 20 сигнала срещу кабинета „Борисов 3“ са подали служебните министри от двата кабинета на Стефан Янев за периода от 12 май до 1 октомври, съобщават от прокуратурата. По два от тях са образувани съдебни производства. Три от сигналите са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура.

От държавното обвинение подават информацията във връзка с високия обществен интерес и множество запитвания от медиите относно постъпили сигнали с податели служебно назначени министри.

В справката не са включени сигнали, получени в прокуратурата, с податели граждани, народни представители от 45-ото и 46-ото Народно събрание, представители на други държавни институции, в които са отправени искания за извършването на проверки, отнасящи се до дейността на членове на Министерския съвет, държавни институции и отделни длъжностни лица, заемали постове в периода от май 2017 до октомври 2021 г. включително.

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовира. Разследването се води от Националната следствена служба за неполагане на достатъчни грижи за ръководенето на повереното му имущество и от това последвало неговото разрушаване. 

Образувано е досъдебно производство и във връзка със сигнал от служебния министър на здравеопазването, в който се посочва за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска”. Разследването се води от Софийска районна прокуратура. На 12 август е образувано досъдебно производство и са дадени насоки на полицаи в СДВР за това какво да бъде извършено в хода на разследването. Назначена е графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на свидетели.

В прокуратурата е получен доклад, внесен от екоминистерството, по повод нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма „Околна среда" - 2014-2020 г. Материалите са изпратени на Европейската прокуратура, която е приела преписката по компетентност.

Още по темата


До Европейската прокуратура по компетентност е изпратен и сигнал от зам.-министър на икономиката относно престъпления по отношение получени средства от фондове, принадлежащи на ЕС, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 2014-2020 г. Сигналът касае фирма-бенефициент по проект.

Третият сигнал, постъпил от Изпълнителна агенция „Одит на средства на ЕС“ при Министерство на финансите, изпратен до Европейската прокуратура, е относно съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Същият вече е разгледан от Европейската прокуратура, получен е отказ за образуване на наказателно производство.

По сигнал от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров относно разходване на европейски средства при сключване на договори с доставчици на медицинска апаратура с районен център за трансфузионна хематология – Плевен, Софийска градска прокуратура (СГП) е възложила проверка на ГД „Национална полиция“. Поискано е удължаване на срока на разследването.

Подаден е и сигнал във връзка с данни за наличие на престъпление по данъчното законодателство от бенефициент по Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност“.

Друг сигнал, внесен от служебния министър на земеделието, храните и горите, е във връзка с одитен доклад, изготвен от Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МЗХГ, за констатирани нарушения в дейността на търговско дружество „Напоителни системи“ ЕАД. 

Специализираната прокуратура е възложила извършването на предварителна проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция и КПКОНПИ по сигнал, подаден от служебен министър на здравеопазването. Той е свързан с действия на членове на Съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. Проверката не е приключила.

По сигнал на министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството СГП е образувала преписка, касаеща проверка на констатирани нарушения по 14 договора за поддръжка и ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа, сключени след процедура по ЗОП (инхаус). Води се лична проверка от прокурор при СГП. Изискани са самите договори, както и относими документи от други институции – Агенция за обществени поръчки, АДФИ, АПИ и Министерски съвет.

Още по темата

Специализирана прокуратура е предприела действия по сигнал от служебния министър на културата, в който се изнасят твърдения за извършени престъпления, свързани с отпуснати средства за ремонта на "Ларгото".

В Софийска градска прокуратура е изпратен по компетентност сигнал, подаден от Министерство на околната среда и водите, за евентуални неправомерни действия от директор на дирекция и от бивш служител на министерство.

Специализираната прокуратура извършва действия по сигнал от служебни министри, касаещи незаконосъобразни действия, извършени от Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и/или от служители на Агенцията по вписванията, както и от длъжностни лица от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването във връзка с учредяването на дейността на дружеството. 

Софийска градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации, касаещи  данни от одитен доклад на Сметната палата за държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Образувано е досъдебно производство, разследването се извършва от Националната следствена служба. Изискани са документи, касаещи предмета на разследване. Получени са огромен обем материали. По досъдебното производство следва да бъдат разпитани над 800 свидетели.

По голяма част от сигналите, изпратени за разследване на органите на МВР-ГДНП и СДВР, са дадени конкретни указания, които до момента не са изпълнени и материалите не са върнати на компетентните прокуратури, посочват от прокуратурата.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
khao до: bgMan
преди 1 месец
Няма профилна снимка
е как, Гешката ще мине пред Мин. съвет и ще даде 5 сигнала .... с клаксона!
0
 
5
 
1
преди 1 месец
Сега оставам да видим каква бутафория е българската прокуратура.

Още от Икономика и политика
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт