Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Социологическа анкета: ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП

Малко над две трети от респондентите вече са решили за кого ще гласуват

Социологическа анкета: ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП

Снимка: Pixabay

Пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва шансове за парламентарно представителство. ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП.

Още по темата

Това сочат данните от проучване на Изследователски център „Тренд“, реализирано между 10 и 16 март сред 1004 пълнолетни български граждани.

Социолозите напомнят, че от началото на годината всеки месец провеждат национални представителни проучвания, но не отчитат определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца в която и да е от основните партии.

Малко над две трети от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не са решили, показват още данните на анкетата.

Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46% от анкетираните, отколкото самата партия (35%).

Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Социолозите са предоставили на всеки респондент пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и са ги помолили да посочат своя избор.

Първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8% от тези, които заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Веднага след тях се нарежда БСП с 27,9%, следвана от Обединени патриоти (10,2%), ДПС (8,7%) и „Воля“ (7,3%).

“Това са партиите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, твърдят от изследователския център . – Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. „Нова република” и „Да, България“ са съответно с 2,3% и 2,2%. Опцията „не подкрепям никого“ се предпочита от 3,1%.”

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение, показва още проучването на "Тренд", като социолозите напомнят, че то не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществените нагласи.

Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание - вестник „24 часа“, а изследването е реализирано от Изследователски център „Тренд“. Направени са 1004 ефективни полустандартизирани интервюта „лице в лице“ с хора на възраст 18+ от пълнолетното население на страната. Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони. Размерът  на статистическата грешка е ±3,1%

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, отчете Бисер Петков