IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще инвестира 4 млн. лв. за видеонаблюдение

Системата за видеонаблюдение на общината през тази година ще обхване нови 103 обекта

18:49 | 13.03.15 г.
София ще инвестира 4 млн. лв. за видеонаблюдение

Столичната община ще инвестира 4 млн. лв. за развитие на системата за видеонаблюдение на територията на града, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на тема "София сигурен град", цитирана от БТА.

Фандъкова припомни, че системата за видеонаблюдение на Столичната община през тази година ще обхване нови 103 обекта.

Опитът показва, че регистрираната престъпност намалява с между 30 и 40 на сто в районите с видеонаблюдение.

По думите на кмета през последните години Столичната община разработва система за видеонаблюдение, която дава резултати по отношение на превенция и възможност за разкриване на престъпления.

Тя поясни, че в системата за видеонаблюдение са включени 240 училища и детски градини, 19 дома за социални услуги, камери има в 21 от най-посещаваните паркове и обществени места. Общо над 390 обекта са включени в системата, информира Фандъкова.

Тя посочи, че с подписаното скоро между Столичната община и СДВР Споразумение за общи действия за поддръжка, интеграция и развитие на системите за видеонаблюдение на територията на София, се увеличават усилията за поддържане на системата за видеонаблюдение. МВР и общината си предоставят взаимно правото за ползване на всяка от двете съществуващи системи спрямо задачите и правомощията на всяка институция, отбеляза Фандъкова.

По думите й е важно изграждането на видеонаблюдение в подлезите и изнесените центрове за видеонаблюдение.

От скоро действа изнесен център на бул. "България", който има задача да наблюдава подлезите на булеварда, чийто ремонт ще продължи през пролетта, отбеляза Фандъкова. Тя обяви, че предстои през тази година да се направи видеонаблюдение в подлеза при НДК, в много училища, детски градини, в парка на Военната академия.

Ще се разшири видеонаблюдението в Борисовата градина, по подлезите на бул. "Цариградско шосе", по бул. "Пенчо Славейков", на входно-изходните булеварди в ж.к. "Люлин" и на натоварените кръстовища в "Слатина" и Подуяне".

През 2015 г. ще бъдат изградени локални системи за видеонаблюдение в районите "Банкя" и "Студентски", които ще се наблюдават от полицейски звена, каза още Фандъкова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още