Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

СОС одобри допълнителното водоснабдяване от София за Перник

В бъдеще предстои сериозен контрол и подаване на информация на гражданите на София, за да могат да бъдат спокойни за водата в столицата, каза Фандъкова

СОС одобри допълнителното водоснабдяване от София за Перник

Столична община провежда извънредно заседание на Столичния общински съвет с единствена точка: писмото на държавата за водоснабдяването на град Перник. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Столичният общински съвет одобри доклада за водоподаването от София до Перник с 56 гласа "за" и 1 "въздържал се". Така общинарите се съгласиха водопреносната мрежа на столицата  да се използва за доставки на вода за бедстващия град. 

Идеята на управляващите е да се изгради помпена станция и 13,5 км водопровод между София и Перник.
Той трябва да се захранва от яз. "Бели Искър", от който се осигуряват 25% от водата за София.

Основното притеснение по време на вчерашните обсъждания в комисии беше свързано със състоянието на Рилския водопровод и дали той би издържал допълнително налягане, когато през него тръгне и водата за перничани. Авария на водопровода би означавала, че вода няма да има както на места в София, така и в Перник.

"Радвам се, че по един толкова важен, съществен и отговорен въпрос днес Общинският съвет гласува с почти пълно мнозинство. Имаше сериозни дебати, имаше и много политически спекулации, включително и внушения и лъжи, но най-важното е това да можем, гарантирайки водата на София, да помогнем на хората, които са в криза само на 30 - 40 километра от София", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти след извънредно заседание на СОС. 

Още по темата

Фандъкова посочи, че в бъдеще предстои сериозен контрол и подаване на информация на гражданите на София, за да могат да бъдат спокойни, че водоподаването в столицата няма да бъде възпрепятствано.

"Тепърва ще наблюдаваме и следим целия процес. При най-малкия риск за водния баланс на София да може да се преустанови подаването към Перник", допълни тя, цитирана от "Фокус".

Кметът на Перник Станислав Владимиров каза, че не трябва да има притеснения, че ВиК - Перник няма да може да плаща на "Софийска вода" за водните количества, каквито опасения имаше изразени от Милка Христова от БСП.

Владимиров припомни, че Министерството на регионалното развитие е принципал на ВиК - Перник, а държавата е изразила готовност да окаже съдействие при възникване на проблем.

По статията работиха: Веселина Йорданова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон